Artikkelit

Näiden artikkeleiden tarkoituksena on esitellä pääpiirteet koiran luonnolliseen ruokintaan. En käsittele juurikaan yksittäisiä ravintoaineita, niiden vaikutusta, saantisuosituksia tai lähteitä, koska ajan tasalla olevaa ravintoarvotietoa löytyy useistakin eri julkaisuista. Sen sijaan keskityn proteiineihin, hiilihydraatteihin ja rasvoihin, jotka muodostavat luonnollisen ruokavalion perustan. Yritän samalla vastata yleisimpiin kysymyksiin koskien koiran luonnollista ruokintaa.

Yksi yleisimmästä kysymyksistä on koiran tarvitsema ruokamäärä, mikä on koirakohtaista. Perusohjeena voidaan pitää, että aikuinen koira syö luonnollista ruokaa 2-3 % omasta painostaan. Joillekin tämä voi olla liian vähän ja toisille taas liikaa. Kaksikymmentäkiloisella koiralla tämä tarkoittaa noin 400–600 g ruokaa päivässä, mistä noin puolet on lihaa.

En käytä keittiövaakaa, koska oikean ruokamäärän löytää tarkkailemalla muun muassa koiran lihavuusastetta. Liha kuuluu ruokavalioon joka päivä, mutta maksaa annetaan kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa, mistä enemmän artikkelissa Lihaa, luuta ja sisäelimiä. Jos luita ei ole saatavilla tai niitä annetaan harvemmin, kalsiuminsaanti turvataan dolomiittikalsiumvalmisteella/kananmunankuorijauheella. Lisäksi voi antaa kerran tai kaksi viikossa yhden kananmunan, 3 kertaa viikossa kuivattua nokkosta ja 2-3 kertaa viikossa öljyä tai rasvaa.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että ihmiset jakautuvat kolmeen eri suolistotyyppiin. Tällä hetkellä ei tiedetä mitään koirien mahdollisista suolistotyypeistä, bakteerikannoista ja erilaisten ruoka-aineiden vaikutuksista eri yksilöillä. Ts. jos jokin kohta näissä artikkeleissa ei toimi koirasi kohdalla, ohita se. Olen varma, että löydät oman tiesi ruokkia koirasi mahdollisimman luonnollisesti.