Bio-Sensor
Yhdysvaltain armeija kehitti Bio-Sensor ohjelman vuonna 1970. (Tunnetaan myös nimellä “Super Dog” Program.)
Ohjelma perustuu siihen, että varhaiset neurologiset stimulaatioharjoitukset vaikuttavat koiran suorituskykyyn eli tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on aktiivista 3-16 vuorokauden isässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Ja mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaivaiheen aikana.
Bio Sensor-ohjelmaa suoritetaan vain kerran päivässä (normaalin käsittelyn lisäksi) ja jokainen kohta kestää 3-5 sekuntia. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.
Pentu kerrallaan käydään viisi kohtaa läpi:
1) Kosketusärsyke (varpaat). Pidetään pentua yhdellä kädellä ja varovasti kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla.
2) Pystyasento (pää ylöspäin), pentua pidetään molempien käsien välissä, pää on kohtisuoraan pystyssä.
3.) Pystyasento (pää alaspäin), pentua pidetään molempien käsien välissä, pää on alaspäin kohti maata.
4) Selinmakuu, pidetään pentua selällään kämmenellä, kuono kohti kattoa.
5) Lämpöärsyke. Asetetaan pentu mahalleen kostealle pyyhkeelle, jota on jäähdytetty jääkaapissa vähintään viisi minuuttia.
Menetelmä siis parantaa koiran hermostoa ja totuttaa pentua myös käsittelyyn. Sen lisäksi koirilla on havaittu:
1. Parempi sydänverisuoniston suorituskyky (syke)
2. Vahvemmat sydämen lyönnit
3. Vahvemmat lisämunuaiset
4. Parempi stressinsietokyky
5. Parempi vastustuskyky
Tuire Kaimion -kirjassa Pennun kasvatus s. 11 on kohta “Kehityksen tukeminen, 0-3 viikkoa,” jossa puhutaan samasta asiasta. “Jos pentuja altistetaan kolmpäiväisestä alkaen pienelle määrälle stressiä päivittäin, ne kestävät myös vanhemmiten paremmin niiden hermostoa kuormittavia tilanteita. Helpoimmin tämä saavutetaan, jos kasvattaja nostaa päivittäin jokaisen pennun vuorotellen syliinsä, kääntelee sitä hetken hellävaroen ja laskee sitten pennun takaisin emon hoiviin. Lyhyt käsittely riittää: emän ja pentujen herkkää vuorovaikutusta ei tule häiritä tarpeettomasti. Kun käsittely aloitetaan näin aikaisin, kasvattajalta ei vaadita siedätystaitoa.”
Creating Super Puppies – Early Neurological Stimulation