Hajutunnistus: Esineilmaisun alkeita

Neslan kanssa ollaan treenattu:

– Muutaman kerran purkkiradalla hajuilla, jotka ovat metalliesineissä. Tässä ei ollut ongelmia eli meni yhtä hyvin kuin harsoilla.

– Seuraavaksi treenasimme ulkona asfaltilla esineilmaisua. Vielä ei ollut lähtöhajua, ajatus oli saada koira kiinnostumaan ihmisen hajuisista esineistä. Ensimmäisen kierroksen Nesla oli ihan pihalla. Toisella kerralla alkoi hyvin etsiä esineitä ja ilmaisi ne heti istumalla. Tämän takia olen halunnut kuljettaa ilmaisua mukana koko prosessin ajan. Edeltävä käyttäytyminen vahvistaa seuraavaa, joten loppukäyttäytymisen – tässä tapauksessa istumisen – tulisi olla tosi vahva. Eli aikaisemmin useasti toistettu käyttäytyminen on todennäköinen esiintymään kun sitä on paljon vahvistettu. Ja niinhän tässäkin kävi, että Nesla istui.

– Kotona tein kerran sisällä esineilmaisua siten, että annoin lähtöhajun ja koiran piti etsiä olohuoneesta oikea ominaishaju. Hajut olivat prikoissa ja avaimissa lattialla. Nesla haisteli hyvin esineitä ja valitsi + ilmaisi aina oikean. Oikeita oli kyllä lattialla enemmän kuin vääriä, mutta haisteli vääriäkin ja sitten jatkoi oikealle.

– Seuraavaksi kokeilin samaa harjoitusta omalla etupihalla, joka on laatoitettu. Annoin lähtöhajun, jonka Nesla ilmaisi. Sitten lähetin Neslan etsimään “Etsi”-sanalla. Nesla oli alussa yhtä pihalla kuin ensimmäisellä kerralla kun treenasimme ulkona asfaltilla. Tämä olikin siis vasta toinen treenikerta ulkona.

– Toisella kerralla oli sen verran kartalla, että tajusi, että nyt piti etsiä ja ilmaista niitä ihmisten hajuisia esineitä. Ilmaisi ensin väärän (oli lähimpänä) ja sen jälkeen jatkoi etsimistä, löysi oikean ja siitä palkka. Kerään aina ilmaistut esineet pois, joten tässä videossa (joka näyttää lähinnä kauhuleffalta, koska kuvasin sen vahingossa SLO-MO-toiminnolla…) maassa on enää kaksi oikeaa ja kaksi väärää. Nesla löysi ja ilmaisi (ehkä vahingossa) oikean. 🙂 Sääolosuhteet eivät kyllä olleet mitenkään suosiolliset näin alkeistreeniin: kova tuuli ja tihkusade.

Neslan esineilmaisu