Koiran kohtaaminen hevosen kanssa

Hiljaiseloa blogissa…Ollaan Neslan kanssa lomailtu ja tarkoitus oli tehdä jo huhtikuussa kotisivuille uusi ulkoasu ja oma sivu Hopeametsän T-pentueelle, mutta ei olla vielä(kään) saatu aikaiseksi… Facebookissa olen ollut asteen verran aktiivisempi ja siellä näinkin postaukseen, joka vei Minna Tallbergin blogipostukseen “Jos sitä pelottaa noin paljon, älä vie sitä ihan niin lähelle.”

Jehu

Ilmeisesti blogipostauksen tilanne on ollut se, että halutaan sosiaalistaa pentua ja näyttää sille uusia asioita. Todella suositeltavaa, mutta tilanne muodostuu ongelmalliseksi, jos pennulle näytetään uusia asioita, mutta ei huolehdita siitä, että pennulle jää onnistumisen tunne! Silloin voidaan pahimmillaan luoda enemmän ongelmia kuin estää niitä. Toisin sanoen sosiaalistaminen tarkoittaa sitä, että pennulle näytetään uusia asioita ja se “voittaa haasteen”. Siedättämisessä edetään pennun tahdissa vaikeuttaen tilannetta vain sen verran, että pentu saa onnistuneita ja myönteisiä kokemuksia lajitovereista ja maailmasta. 🙂

Aihe on ilmeisesti ajankohtainen, joten ajattelin, että julkaisen otteen Hopeametsän pentuohjeesta eli esimerkin hevosiin totuttamisesta.

“Esimerikki hevosiin totuttamisesta:

1) Viedään hevosen hajuinen pyyhe/ratsastushousut pennun oleskelutilaan.

2) Tallialueella katsotaan kauempaa hevosten menemistä tallista kentälle.

3) Tutkitaan tyhjä talli.

4) Mennään talliin katsomaan kauempaa kun hevosia valmistellaan ja katsotaan kun ne menee ulos.

5) Mennään katsomaan kentälle hevosia ja porukalla takaisin talliin.

6) Ohituksia tallissa ja ystävällisten hevosten tervehtimistä.

7) Ystävällisten hevosten kanssa voi olla vapaana.

8) Nouse itse hevosen selkään ja koira on vapaana.

9) Vihdoin maastoon ja koira tulee mukana.”

Vaiheittain eteneminen voi tuntua tylsältä, mutta pikkupennun kanssa vaiheet pystyy tekemään nopeasti. (Vrt. aikuisen koiran totuttaminen hevosiin.) Ja kun asiat tehdään vaiheittain, on vaikea epäonnistua! Suosittelen Jirka Vierimaan Pentupakettia, jonka aikana voi muun muassa harjoitella jännittäviin asioihin tutustumista koulutuspelien avulla.

Kaksi Neslan pennuista – Jehu ja Nuka – menivät “hevosen kaveriksi”, ja molemmat suhtautuivat rohkeasti isoon nelijalkaiseen tehoniittäjä-ystävään. Myös muut pennuista ovat käyneet katsomassa hevosia onnistuneesti. Ekassa kuvassa Neslan poika Jehu omistajansa kanssa ja tässä hevosta tuijottaa Neslan tytär Viiti.

Viiti