Kolmeviikkoisia hiirenkorvia

Tänään pennut ovat kolmeviikkoisia ja jo viikossa on ehtinyt tapahtua paljon kehitystä: korvat ovat auenneet, joten pennuille on soitettu Sounds Scary cd:tä (kepo on soittanut pennuille muun muassa Tom Waitsia…) ja soittolistalla tulevina viikkoina on myös lasten ääniä, eläinten ääniä jne.

Keltainen poju
Pinkki tyttö
Keltainen tyttö
Vihreä poika
Sininen poika
Violetti poika

Ylärivissä vasemmalla poika 1530g ja tyttö 1362g.

Keskimmäisessä rivissä vasemmalla tyttö 1488g ja poika 1476g.

Alarivissä vasemmalla poika 1580g ja poika 1537g.

(Näillä näkymin vapaana vielä 2 poikaa!)

Hampaita on tulossa ja pennut leikkivät entistä enemmän keskenään. Jo nyt pennuissa on nähtävissä jonkun verran eroja. Isoin tyttö ja yksi pojista astuvat muita pentuja ja kulkevat häntä pystyssä ympäriinsä. Isompi tytöistä on aika maskuliininen. Pienempi tytöistä on olemukseltaan sirompi ja isoa tyttöä rauhallisempi. Yksi pojista on vilkas, yksi täysin sen vastakohta eli erittäin rauhallinen ja yksi on näiden välistä.

 

Pesue2

 

Pentulaatikko otettiin pois maanantaina, joten koirille tuli enemmän tilaa sekä liikkua että harjoitella sisäsiisteyttä. Jo laatikossa pennut pyrkivät tekemään tarpeensa makuualustan ulkopuolelle. Tiistaina pennut saivat harjoituspannoiksi merkitsemispannat. Vähän niitä alussa rapsuteltiin, mutta enää eivät ole niihin kiinnittäneet huomiota. Värilliset pannat auttavat myös minua erottamaan pennut toisistaan jo kauempaa tai takaa päin. Tänään ne saivat myös ensimmäisen kerran matolääkettä.

 

ilmapallopaimennus

 

Laitoin pentuhuoneeseen myös ilmapalloja. Ilmapallojen tarkoitus on totuttaa pentuja liikkeeseen. Bob Bailey on käyttänyt menetelmää IQ-Zoo:ssa, jossa huone laitettiin täyteen ilmapalloja, joihin oli piirretty kasvot. Tuuletin piti pallot koko ajan liikkeessä ja näin eläimet totutettiin ihmisten liikkeeseen ilmapallojen avulla. IQ-Zoo:ssa eläimet olivat omissa karsinoissaan tekemässä tehtäviä ja näin ollen oli tärkeää, että ohi menevät ihmiset eivät säikäyttäneet eivätkä keskeyttäneet niitä. Meillä ei ole huone täynnä ilmapalloja eikä tuuletinta, mutta jo muutamasta ilmapallosta tulee liikettä kun niiden ohi kuljetaan. Tilassa on kaksi Fingerpori-ilmapalloa roikkumassa katosta ja yksi pyörii lattialla. Kaksi pojista keksi heti pyöritellä kuonolla palloa pitkin lattiaa, eli tuleehan sitä liikettä ilmapalloon noinkin. 🙂 Otan yöksi ilmapallot pois ja laitan sitten seuraavana päivänä ne takaisin. Näin ilmapallot ovat taas uusi juttu. Pidän ilmapalloja esillä niin kauan, että ne eikä niiden liike kiinnosta enää.

Ennakointi on puolet koulutusta, joten käytän ilmapalloja jo pentuvaiheessa. Liikkuvien jalkojen jahtaaminen ja pureminen voivat jäädä nopeammin pois, jos pennut ovat tottuneet liikkeeseen ja reagoiminen ei ole aikaisemmin johtanut mihinkään. Se voi myös helpottaa kouluttamista ja reaktiot tapahtuvat siellä missä niitä tarvitaan. Se vähentää ei toivottujen asioiden perään ryntäilemistä. Tämä menetelmä ei siis lopeta liikkeeseen reagoimista kokonaan, joten paimennuksen harrastaminen jne. onnistuu silti.

Pesue