KONG-lelun palasen etsintää

Neslalla on uusi haju ja vanha ilmaisu, oikean etutassun nosto, jonka se on itse valinnut tälle hajulle. 🙂

Aloitimme heinäkuun alussa etsimällä KONG-lelun palasta ja nyt kolmen viikon tauon jälkeen jatkettiin taas treenejä. Neslan kanssa on tehty viimeisen viiden vuoden aikana paljon erottelua ja ilmaisua, joten se oppi erittäin nopeasti – muutamalla treenikerralla – uuden hajun (KONG), johon se myös itse alkoi yhdistämään vanhaa ilmaisuaan.

Olemme tehneet yhtäaikaa sekä etsintää että erottelua. Nesla on etsinyt KONGia sisältä ja ulkoa seuraavasti:

Asunto: olohuone, makuuhuone, eteinen, vessa ja keittiö.

Mökki: tupa, ulkovessa, grillikatos, puuliiteri (puupino).

Piha: seinän vierestä, kannosta, kaivon päältä.

Tarkoitus on yleistää KONGia paljon ja tehdä etsintä erittäin vahvaksi. Neslalla ei ole mitenkään liikaa vauhtia etsinnöissä, mutta todennäköisesti onnistuneiden toistojen myötä vauhtikin lisääntyy. En ole ottanut ilmaisuun vielä kestoa. Itse asiassa ajattelin, että en olisi ottanut varsinaista ilmaisua edes alussa mukaan, mutta koira päätti toisin…

Tämän jälkeen KONG voidaan halutessa vaihtaa johonkin ns. kuumaan hajuun, vaikkapa aasinrunkojäärään tai kanttarelliin, jolloin jatkossa KONGia voidaan käyttää koiralla motivaation ylläpitämiseen. Jos hajun vaihtaa vaikkapa aasinrunkojäärään, niin häiriöhajuina kannattaa käyttää muita rotikaisia, esimerkiksi kärsäkkäisiin kuuluvia kovakuoriaisia, ja kanttarellin kanssa häiriöhajuina voi käyttää muita sieniä ja metsän hajuja. Silloin tietenkin kannattaa tehdä paljon etsintää ihan metsässä. Jos harrastaa KONGin etsimistä vain huvin vuoksi voi häiriöhajuina käyttää ihan mitä mieleen juolahtaa.

KONG on hyvä harjoitushaju, koska sen patentoitu muovi ei haise muilta esineltä tai muilta muoveilta (kumisaapas, frisbee jne.), eivätkä koirat näe punaista väriä. Punainen näyttää koirista ilmeisesti lähinnä ruskeanharmaalta.

Lisätietoa siitä miten KONGia voi hyödyntää motivaation ylläpitämisessä voi lukea Trust the Nosen blogista Kong the Motivation.

Tässä videossa saksanpaimenkoira etsiin KONGin palasia.