Koulutustekniikan viikonloppukurssilla

Olimme Neslan kanssa Jirka Vierimaan Koulutustekniikan viikonloppukurssilla, jossa aiheena oli erottelutekniikka, eli erotteleva vahvistaminen.

“Erottelu on eläinkoulutuksen tärkein perusta, jonka avulla koulutus muuttuu aiempaa tehokkaammaksi. Koirat erottelevat milloin tehdään, miten tehdään ja minkä vuoksi tehdään.

Kurssilla opetetaan vahvistamaan oikeaa ja sammuttamaan väärää käyttäytymistä tarkalla ajoituksella, sekä jaksottamaan koulutus mahdollisimman tehokkaaksi. Osallistujat saavat valita koulutustehtävänsä useasta vaihtoehdosta.”

Valitsin koulutuksen tavoitteeksi pitkäkestoisen kuonon kosketuksen, tai pikemminkin kuonon upotuksen, punaiseen muoviruukkuun, ja kestoksi 5 sekuntia. Nesla lähti heti hyvin lähestymään kohdetta, joten pääsin nopeasti palkkaamaan muovitörpön koskettamisesta kuonolla ja jo seuraavassa vaiheessa kuonon upotuksesta törppöön. Vaikeuksia tuotti kesto. Kokeilin keston ottamista siten, että kun koira laittaa kuonon ruukun sisälle, en naksautakaan heti vaan odotan, että se laittaa kuonon uudestaan sinne, heti naksautus ja sitten herkku. Jos en naksauttanut ensimmäisestä kuonon dippauksesta purkkiin, Nesla alkoi tarjota vanhaa hajuerotteluilmaisua, oikean etutassun nostamista. Palasin kriteerissä taaksepäin ja jatkoin pakitsemista heti kun kuono meni purkkiin. Nyt pitikin olla entistä nopeampi naksauttamaan, jotta oikea etutassu ei ehtinyt nousta maasta.

Lauantaina ehdin palkata 232 kertaa, aikaa kului yhteensä 840 sekuntia, joka koostui useista 20 sekunnin ja 30 sekunnin koulutussessioista, joten vahvistevälin keskiarvoksi tuli 3,6 sekuntia. Tavoiteltava palkkioiden välinen aika eli vahvisteväli on 2-5 sekuntia, joten tahti oli ihan optimaalinen.

 

Nesla erottelu

Sunnuntaina jatkoin samaa harjoitusta, kuonon upotusta punaiseen muoviruukkuun ja yritin ottaa kestoa myös siten, että olin tehnyt herkuista kuivempia. Lauantaina limaiset broilerin sydämet aiheuttivat kielen lutkutusta, aivan kun ne jäisivät kitalakeen. Palaset myös liimaantuivat yhteen, joten lähes koko ajan niitä tuli vähintään kolme palaa yhden sijasta. Näin ollen kuono oli enemmän purkin ulkopuolella kuin purkissa, joten senkään takia sitä kestoa hommaan ei tullut ihan toivomallani tavalla. Tästä viisastuneena pidin myös herkut valmiiksi toisessa kädessä ja naksuttimen toisessa kädessä, kädet selän takana, jotta aikaa ei kuluisi herkkujen kaivamiseen namipussista. Heitin myös palkan, jotta koira joutui menemään pois kuumalta kohteelta (punainen purkki) ja tulemaan takaisin kuumalle kohteelle.

Aluksi Nesla tuli kohteelle, ja laittoi kuonon purkin reunalle. Sen jälkeen vasta upotti kuonon purkkiin. Otin tätä vaihetta niin kauan, että Nesla alkoi tulla kohteelle ja laittaa kuonon suoraan purkkiin, ilman välivaihetta. Kun tuo sujui, otin kuuman kohteen rinnalle kylmän kohteen, valkoisen purkin. Valkoinen purkki tuotiin koirasta katsoen kauemmaksi punaisesta purkista. Purkkien puolia vaihdeltiin, mutta kuuma kohde oli aina lähempänä koiraa. Ilmaisun kestoa ei ollut vielä tarpeeksi, joten palasin harjoituksessa taaksepäin ja otin pelkkää kuonon upotusta punaiseen purkkiin. Tämän jälkeen kokeilin taas ottaa kylmän kohteen, ja nyt kun kestoa oli jo enemmän, harjoitus sujui jo ihan hyvin. Aika nopeasti valkoisen purkin pystyi viemään punaisen rinnalle ja Nesla teki erottelua näiden välillä. Kun erottelu näiden kahden kohteen välillä sujui, otettiin mukaan vielä kolmas kohde, musta purkki. Nesla teki erottelua näiden välillä eikä kertaakaan yrittänyt ilmaista väärää. Jee! 🙂

Sunnuntaina Nesla sai 272 palkkaa, aikaa kului 1380 sekuntia, joka koostui 30 sekunnin koulutussessioista ja vahvisteväli oli 5.

Tässä vielä kooste viikonlopun treeneistä eli Nesla värierottelee.