Leiki & Pelaa -koulutuspäivä

leiki ja pelaa 6.12.2013

1. Aloitimme harjoituksen kontaktipelillä, joka alkaa heti siitä hetkestä kun koira otetaan autosta. Kontaktipelillä koira kuljetetaan treenipaikalle. Nesla seurasi minua hyvin, ja palkkasin kontaktista herkuilla. Treenipaikalla teimme harjoitusta, jossa koiran ottaessa kontaktia lähdimme juoksemaan, koiran saadessa kiinni ja ottaessa kontaktin ->palkka suuhun, ja uudesta kontaktista taas liikkeelle. Kokeilimme samaa harjoitusta myös siten, että koiran saavuttaessa ohjaajan, kosketaan koiraa, mutta jatketaan juoksemista. Eli koira joutuu uudestaan saavuttamaan omistajan, saadakseen lopulta palkan. Palkkasimme kontaktista myös heittämällä herkun ilmaan ->koira ottaa kopin, ja heittämällä herkun maahan eteenpäin. Neslaa sopivasti kiihdytti palkan heittäminen suoraan eteen, sen jälkeen jäi hetkeksi nuuskimaan maata, otti kontaktin ja taas juostiin. Rauhoittuminen aiheutti tässä ekassa vaiheessa vinkumista.

2. Kokeilimme vastaava harjoitusta lelupalkalla. Eli koiran ottaessa kontaktin, ohjaaja juoksee, ja kontaktista lentää palkaksi lelu. Koira syöksyy lelun perään, ohjaaja alkaa juosta toiseen suuntaan ja koiran tulisi juosta ohjaajan perään lelu suussa. Nesla otti hyvin kontaktin, lähti hyvin lelun perään, mutta ei ottanut lelua suuhunsa. Se juoksi kylläkin minun perään ja otti koko ajan kontaktia. Vaihdoin Road kill -lelun sitten koulutuksen järjestäjän, Tytti Salosen, virkkaamaan superhienoon vetoleluun. Nesla otti lelun kerran suuhun, ja juoksi se suussa luokseni, mutta toista kertaa ei lähtenyt juoksemaan lelu suussa. Kävimme etsimässä Neslan suosikkilelun, kävyn. Heitin kävyn ja sain Neslan juoksemaan pari kertaa se suussa luokseni, mutta yleensä joko a) ei ottanut ollenkaan käpyä suuhun, tai b) otti sen suuhun, kääntyi minua kohti, sylkäisi kävyn pois ja juoksi luokseni. Yleensä kävyllä voi leikkiä vaikka kuinka. Nesla alkoi selkeästi myös väsyä. Kuulemma leikkiminen väsyttää koiraa huomattavasti enemmän kuin pitkä lenkki. Noin 20 minuuttia leikkimistä vastaa parin tunnin lenkkiä. Vinkumista rauhoittumisen yhteydessä ei enää esiintynyt.

3. Kokeilimme muutaman kerran edellistä vielä siten, että koiran täytyy istua ja ottaa kontakti, ja vasta sitten saa minut liikkeelle, ja kontaktista palkka. Kontakti ja minuun suuntautuva käytös ei ole Neslan ongelma, mutta selvästikin täytyy panostaa siihen, että pystyisin käyttämään leikkimistä – monta toistoa peräkkäin – palkkana Neslalle. Ainakin tänään Nesla olisi halunnut palkaksi vain herkkuja.

Leiki & Pelaa -koulutuspäivän tunnelmia

Leiki & Pelaa -koulutuspäivä

“En leiki sun kanssa”

leiki_pelaa