Närästys – ja sen hoito
Neslaa on närästänyt jo pidemmän aikaa, mutta oireet eivät olleet sellaisia, että olisin tajunnut niiden johtuvan närästyksestä – ja valitettavasti omalle koiralleen tulee arjessa helposti ns. sokeaksi.
Nesla söi ennen kerran päivässä ja ruuan jälkeen sai aina samanlaisen kohtauksen, johon kuului A) takapuolen kalttaaminen, siten että menee jo ympyrää kaltatessaan ja B) sfinksi-asennossa läähätystä (tästä olisi pitänyt kyllä jo tajuta, mutta en tajunnut). Jossain vaiheessa alkoi oksentamaan syömänsä poronluut (saanut harvakseltaan, mutta sopineet aikaisemmin tosi hyvin) ja lopulta kieltäytyi syömästä ollenkaan niitä.
Tilanne saatiin ratkeamaan sillä, että Nesla syö 15-20 cm korotetulta alustalta ja saa ruuan useammassa osassa päivän mittaan. Lisäksi ruuan joukossa on enemmän kasvissosetta kuin ennen, mutta ruoka on samaa. Kaikki oireet hävisivät täysin viikon sisällä ja on pysynyt tällä järjestelyllä täysin oireettomana! 😮

Voi edelleen joskus pyyhkäistä suunsa mattoon, mutta se ei ole sellaista “maanista hinkkaamista”. Lisäksi takapäätänsä venyttelee enemmän, ilmeisesti närästys on kiristänyt aikaisemmin vatsalihaksia. Närästysoireiden aikana venytteli lähinnä etupäätänsä. Koirat ovat yksilöllisiä ja närästysoireet voivat johtua monesta eri syystä. Tässä alla kuitenkin Neslan resepti närästyksen poistoon:
– Korotettu ruoka-alusta, korkeus 15-20 cm. Huom! Alustan korkeus riippuu koiran korkeudesta eli niskan olisi hyvä olla säkäkorkeudella.
– Sama määrä lihaa (liha, sisäelimet, rusto) kuin ennenkin, mutta lisätty enemmän kasvissosetta.
Edit. 28.12.2022
Nesla söi pääasiassa luutonta kalkkunaa, jonka seassa oli luullista kalkkunaa ja kasvissosetta. Välillä kalaa, varsinkin haukea jne. Hyvin pieninä määrinä kalkkunaan sekoitettuna meni myös mikä tahansa, esim. poro, hirvi jne. Närästysvaivaisille punainen liha ei useinkaan sovi, ja se voi aiheuttaa mahalaukun limakalvon paksuuntumista.
– Ruoka tulee useammassa osassa. Nesla saa aamupalalla 1/2 ruokamäärästä, välipalan (ruokalusikallinen omaa ruokaa ja / tai kuivattua mahaa sisältävä herkku) ja iltapalalla loput eli 1/2 ruokamäärästä.

Väliaikatietoja 22.7.2018!
- Närästys hävisi täysin näillä ohjeilla ja on pysynyt poissa!
- Nesla söi mökillä taas ongelmitta ja hyvällä ruokahalulla pussillisen poron luita (2 kpl per päivä)
- Närästys ei ole myöskään uusinut, vaikka koira söi mökillä viikon ajan luiden lisäksi omaa ruokaansa ilman koroketta ja ilman kasvissoselisää
- Kotona käytän jatkossakin koroketta, ihan varmuuden vuoksi, koska haluan pitää koirani vielä pitkään kaikin tavoin työkuntoisena
- Yli 9-vuotiaan koiran närästys, joka menee viikossa ohi kotikonstein (koiralle ei edes annettu kertaakaan Pepcidiä, Antepsinia, melatoniinia tai muita luontaistuotteita), ei ole ns. vakava oire.
Edit. 28.12.2022.
Nesla meni 26.12.2022 kipusokkitilaan ja päivystyksessä todettiin mahalaukun kasvain. Tämä on voinut oireillut närästyksellä jo vuodesta 2018 alkaen. Mahalaukun kasvaimen ennuste on huono, sillä diagnoosihetkellä suurimmalla osalla potilaista kasvain on levinnyt jo laajalle mahalaukkuun. En osannut epäillä tätä, koska oksentelu ja muut närästysoireet (läähätys ja takapuolen kalttaus) pysyivät pois ruokavaliolla ja Nesla oli loppuun asti hyvin virkeä, esimerkiksi edellisenä iltana vielä kaiveli myyriä ja söi koko ajan hyvin. Voi kuitenkin olla, että närästys vuonna 2018 ei liittynyt mahalaukun kasvaimeen. Ensioire saattoi olla kesäkuussa 2022 alkanut oksentelu silloin tällöin, jonka laitoin närästyksen piikkiin, ja marraskuussa 2022 ollut kiputila, joka meni kuitenkin ohi särkylääkekuurilla. Silloin ilmeisesti aristi jo vatsaa, mutta vaikutti lannerangan ongelmalta ja epäiltiin nivelrikkoa.