Neslan kesäkoulu, osa 2

Koirien kesäkoulu jatkui ja tällä kertaa laitoin Neslalle pannan (inhoaa valjaitaan) ja oli aivan erilainen kuin viime kerralla. Oli myös hyvin levännyt ja herkkuina oli luomulihapullia & kuivattua keuhkoa.

1. Ensin harjoittelimme luoksetuloa. Lämmittelimme ensin viimekertaisella harjoituksella ja sitten muutimme harjoitusta siten, että näytimme koiralle maasta jonkun kiinnostavan hajun. Kun koira kiinnostui hajusta, sanoin samantien “Tänne” ja palkkasin luoksetulosta. Neslalle maassa olevat hajut (myös höyhenet ja kepit) olivat helppo nakki, mutta luoksetulo “näköhäiriöstä” (Jirka ja ryhmän toiset koirat) oli hiukan vaikeampaa. Toisin kuin viime kerralla, Nesla kuitenkin reagoi “Tänne” kutsuun eikä kytännyt muita (Jirka on Neslan suosikki-ihmisiä) läheskään yhtä paljon.

2. Paikallaolo käynnistettiin tekemällä viimekertaista harjoitusta “Maahan” -> palkka ja siirtyminen. Seuraava vaihe oli hyppiä / heilua ja antaa koiralle samalla “Maahan” käsky. Näin koira ei opi yhdistämän käskyä ohjaajan johonkin tiettyyn asentoon. Kun koira meni maahan, liike pysähtyi, käsi taskuun ja herkku. Kolmanneksi kokeilimme sellaista, että menimme kolmen ryhmään. Tarkoitus oli, että jokaisen sanoo vuorollaan joko “Istu” tai “Maahan,” ja koira saa reagoida vain oman ohjaajan käskystä. Nämä harjoitukset menivät ihan hyvin, mutta viimeisenä kokeilimme paikallaoloa siten, että kierrän koiran ympäri. Nesla ei pysynyt yhtään maassa, joten kiertäminen jäi vain yhden askeleen ottamiseen sivulle ja takaisin. Jos Nesla hyppäsi pystyyn kun otin askeleen sen sivulle, menin takaisin Neslan eteen ja sanoin “Maahan.” Tuosta maahanmenosta ei saanut palkkaa, vasta kun pysyi maassa kun otin askeleen sivulle ja tulin takaisin eteen -> palkka tassujen väliin.

3. Hihnakäyttäytymisen käynnistimme myös koiran viimekertaisella harjoituksella. Jos Nesla tuijotti näköhäiriöitä, odotin paikallaan, että katsoo minua. Kun Nesla katsoi minua, lähdimme liikkeelle ja palkkasin minuun kohdistetusta toiminnasta. Tässä vaiheessa loppuivat herkut ja alkoi tihkusade, joten pidimme Neslan kanssa vähän taukoa. Ts. Nesla sai katsoa kun muut treenasivat. Vähän vinkui, mutta pysyi rauhallisen eikä saanut haukkukohtauksia, kuten viime kerralla. Osallistuimme kuitenkin viimeiseen harjoitukseen, jossa ensin ohitimme muita koiria kontaktissa ja sitten kävelimme peräkkäin kontaktissa. Neslan ohitukset sujuvat hyvin, koska on jo pentuna opetettu ohittamaan luopumisen avulla.