Nikke ja “Nikkeläiset”

Ajattelin avata Neslan (Hattivatin Della) Nikke-isän sukutaulua, koska rotuunotettujen koirien sukutaulu ei näy KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä ja nykyään “Nikkeläiset” ovat levinneet maailmalle (Ruotsi, Norja, Tanska ja Puola) Neslan poikien Nukan (Hopeametsän Tupasvilla) ja Alfan (Hopeametsän Miehenkämmekkä) kautta. Ruotsissa “Nikkeläisiä” löytyy myös Ohmun (Hallanevan Laukkaneilikka) kautta. Suomessa jatkuvuudesta on pitänyt huolen Ponku (Hattivatin Dumbo), Jehu (Hopeametsän Teräsyrtti) ja Roo (Hallanevan Lumijäkkärä).

i: Nikke ER18355/04

“Härmi” (Alju Eku)

Turre 21813/90 Lunkki ER2969/90
Pittus ER 3207/90
Alju Nästi Julle
Alju Outa
Viksu FIN28607/96 Musti tuntematon
tuntematon
Zigga ER23825/92 tuntematon
tuntematon

Nikke oli pitkäkarvainen rotuunotettu porokoira, joka työskenteli Sattasniemen paliskunnassa porokoirana ja saavutti kunnioitettavan 15 vuoden iän. Omistaja kuvaili Niken olleen ihmisystävällinen ja leikkisä koira, joka ei kuitenkaan sietänyt toisia uroksia. Kerran joutui tästä syystä paikattavaksi, mutta muuten se oli koko ikänsä terve. Se oli tottelevainen porohommissa ja haukkui käskystä. Jonkin verran olisi ollut kiinnostusta myös riistaa kohtaan, esimerkiksi haukkui hirveä, ja oli kiinnostunut metsäkanalinnuista ja kerran olisi halunnut lähteä myös suden perään. Ampumisesta se huolestui. Se ei paennut, mutta siirtyi omistajan luokse.

Nikke 10-vuotiaana © Birgitta Karhunen

Nikellä on kaksi rekisteröityä pentuetta, Jakakapojan M-pentue (e: Jalakapojan Alli) ja Hattivatin D-pentue (e: Hattivatin Zelda). Isänsä tassunjäljissä porokoiran hommia on jatkanut Neslan veli Ponku (Hattivatin Dumbo). Myös Niken täyssisko Hallè rotuunotettiin ja se sai yhden pentueen Nutukas-kenneliin (i: Miehtebiekka Sellosoolo).

Niken ja Hallèn kasvattaja on Alpo Laitila, ja pentueen isänä toimi hänen oma porokoiransa, Matti Kuivilan kasvatti, “Härmi” (Alju Eku). Emänä oli hänen toinen porokoira, Paavo Autton (Kittilä, Raattama) kasvattama, rotuunotettu, Viksu. Paavo Autto omisti Viksun emän Ziggan. Toinen koirani Muska (Hankamukan Muska) on tätä Zigga (- Viksu – Rooke – Tara) -emälinjaa.

Sukutaulussa esiintyvä Turre on Lunkkin jälkeläinen, jonka pennuista sukua on jatkanut myös (jo yllä mainittu) Rooke (Kaksi pentuetta Iresa M-veljesten kanssa.) ja Musti (Hagassessan A-pentue ja Loij-Jan E-pentue.). Lunkki itse oli Sotkajärven koiria Kirkkoniemestä ja sen emä Norjasta paatsjokisia koiria. Alju Nästin takana oleva Julle oli Inarista ja Alju Outa Häätylän evakkokoira. Turren rotuunotetun Pittus-emän kasvattaja oli Siiri Vasara ja sen omisti Auvo ja Annu Autio.

Alju-nimi esiintyy useasti sukutaulussa ja se viittaa Matti Kuivilan rekisterin ulkopuolelle jääneisiin kasvatteihin. Kuivila kasvatti ensin koiria Poromiehen kennelin nimellä, mutta 1980-luvulla hänen ja Kennelliiton välille tuli erimielisyyksiä, joten tämän jälkeen koirat jäivät rekisterin ulkopuolelle ja näistä käytettiin epävirallista (kennel)nimeä Alju.

Esimerkiksi rotuunotetun Jerin takana on myös Alju Outa ja Alju Nästi, mutta on mahdollista, että nämä ovat ihan eri “Aljulaisia” kuin Niken takana. Jerin sukutauluun Alju Nästin vanhemmiksi on merkattu Musti (ruotsista) ja Alju Salmu. Niken sukutaulun Alju Nästin vanhemmiksi on merkattu Alju Outa ja Julle. Alju Salmun isä on Venäjältä tuotu “poroja paimentava laika” Sivash, mutta sen emä on Alju Outa. Sukutaulujen perusteella olisi kaksi Alju Nästiä ja mahdollisesti kaksi Alju Outaakin. Jerin lisäksi 1990-luvulla syntyneitä ja rotuunotettuja “Aljulaisia” oli myös Ponku, jota ei kuitenkaan käytetty HC:n takia jalostukseen. Sen emä oli Alju Siro ja isä Runni, jonka isä taas oli Kuivilan toinen Venäjän tuonti Tsuvtsiki.