Paluu taaksepäin ja kaikki palasiksi

Neslan hajutunnistuksen käytössarja, joka muodostuu kahdesta käyttäytymisetjusta (1-3 ja 4-8) on seuraava:

1. Nesla treenitilaan (olohuone)
2. Purkki ja haju (vihje istumisesta)
3. Istuu
4. Vapautan istumasta (“Etsi”)
5. Nesla kävelee telinettä kohden
6. Nuuskii hajutelinettä
7. Löytää hajun
8. Istuu

Neslan sunnuntain treeni meni jokseenkin surkeasti. Päivän teema oli lähinnä arpominen tai erottelua ilman ilmaisua. Haluan, että koiralla on alusta asti mukana selkeä ilmaisu (istuu), koska muuten en voi tietää arpooko vai tekeekö oikeasti erottelua. Se on muuten “ihan fifty-sixty miten käy”. Haluan, että ilmaisu ei ole ominaiskäytös, koiran itse keksimä, esimerkiksi raapii tassulla. Ja koska edeltävä käyttäytyminen vahvistaa sitä seuraavaa, loppukäyttäytymisen – tässä tapauksessa istumisen – tulisi olla tosi vahva.

Suunnitelma on nyt se, että treenaan näitä palasia erikseen:

1) Hajutelineellä erottelu ja ilmaisu kuntoon.

Nesla osaa kyllä erotella, onhan se keksinyt erotella senkin, että mikä purkki haisee eniten minulta. En voi mitenkään välttää sitä, että hajupurkit eivät haisisi minulta, vaikka yritänkin käyttää mahdollisimman puhtaita hajuja, purkkeja ja atuloita. Uskon, että Nesla tajuaa homman, jos nyt otan erottelua ja ilmaisua ensin erikseen, ilman lähtöhajua. Lähtöhajun annan kädestä, eli siinä on se mahdollisuus, että luulee etsivänsä hajua + minun hajua. Tämän kun yhdistää siihen, että erottelu ja ilmaisu eivät ole vielä riittävän vahvoja, arpajaiset ovat valmiina. Kun erottelu ja ilmaisu alkavat sujua, lisään tuohon yhtälöön palkkauksen Neslan takaa.

2) Kun olen varma, että Nesla lähtee luotani purkkiradalle, valitsee sieltä oikean ja tekee ilmaisun, otan mukaan lähtöhajun.

3) Jos Nesla alkaa epäröidä ilmaisun suhteen, ilmaisua on harjoiteltava erikseen. Esimerkiksi muutaman kerran ohjaan palkan avulla Neslan istumaan. Jos Nesla haistelee kohdehajua, mutta ilmaisua ei tule, naksautus ja palkka siten pään yläpuolelle, että istahtaa automaattisesti. Todennäköisesti tätä vaihetta ei tarvita.

Käytössarja