Totuttamisharjoituksia
Tässä vielä lyhyt tiivistelmä – infrapunakuvilla höystettynä – siitä, mitä totuttamis- ja oppimisharjoituksia pentujen kanssa on tehty. Jokaista pentua on päivittäin käsitelty, muun muassa silitelty ja laskettu maahan vasta kun on rentona jne. Päivittäin on soitettu myös häiriöäänilevyjä (yleensä molemmat levyt kerran läpi) ja kahden viikon iästä alkaen kynnet on leikattu viikottain. Kosketuskeppitreeniä naksuttimella tehtiin viiden viikon iästä alkaen päivittäin luovutuspäivään asti. Vieraita ihmisiä kävi pentujen luona kolmen viikon iästä lähtien.
– 3-16 vuorokauden iässä: Bio Sensor-ohjelma.
– 14 vuorokautta: kynsien leikkaus ensimmäisen kerran, Bio Sensorin loppumisen jälkeen aloitettiin häiriöäänilevyjen soittaminen.
– 3 viikkoa: pentulaatikko pois, merkitsemispannat kaulaan, ilmapallot ja erilaisia alustoja (pahvilaatikkoja, ritilä, kuplamuovia jne.) pentuhuoneeseen.
– 4 viikkoa: tutustuminen uusiin tiloihin: piha ja kylpyhuone, uusia esineitä pentuhuoneeseen (ramppi), sylissä rimpuilijat ja väsyneenä kiukuttelijat erityiskäsittelyyn, aktivoitiin niiden rauhallisempaa parasympaattista puolta.
– 5 viikkoa: aloitettiin kosketuskeppitreenit, lisää uusia juttuja pentuhuoneeseen (uusia leluja, peili) ja nukkumapaikaksi häkki, häiriöäänilevyjen lisäksi soitettiin erilaisia eläinten ääniä.
– 6 viikkoa: tutustuminen vieraisiin koiriin, imuriin totuttelua, autoilua, ulkoilua oman pihan ulkopuolella, pentujen vedellä huuhtelua.
– 7 viikkoa: pentutestaus ja uuteen tilaan (yläkerta) tutustumista. Samalla tutuksi muun muassa televisio ja kukat jne.
– 7-9 viikkoa: pennut lähtevät uusiin koteihin. Viimeisenä lähtevän kanssa lenkkeilyä sekä vapaana että hihnassa, autoilua ja tutustumista vieraisiin koiriin ja lampaisiin.
Huom! Pennuilla ei ole ollut joka päivä jotain uutta, vaan uusia asioita esiteltiin harkitusti.
Mikä toimi:
– Bio Sensor ja päivittäinen käsittely: yksilöllisten ominaisuuksien tukeminen.
– Ilmapallot: pennut eivät reagoi säikähtämällä / säpsähtämällä / siirtymällä, vaikka ihminen nousisi vierestä nopeasti ylös.
– Häiriöäänilevyt: pennut eivät reagoi lasten itkuun, kolahduksiiin jne.
– Alustat (“HopLop”): pennut liikkuvat ongelmitta erilaisilla alustoilla, eivät välitä kaltevista pinnoista, ritilöistä jne.
– Kosketuskeppi: pennuilla hyvä keskittymiskyky ja oppivat uudet asiat vain muutamalla toistolla jo luovutusikäisinä, esim. istu, maahan jne.
– Vieraan ystävällisen koiran kohtaaminen turvallisesti.
Mitä tekisin toisin:
– Vielä lisää erilaisia häiriöäänilevyjä: moottoriajoneuvojen ääniä jne.
– Enemmän autoilua, nyt puolella porukasta matkapahoinvointia ja puolella ei.
– Rajaisin pentuhuoneen selkeämmin nukkuma-, “HopLop” ja vessa-alueisiin. Kesäpentujen kohdalla sisätila voisi olla pelkkä nukkuma-alue vessalla ja ulkona voisi olla “HopLop” -alue.