Tiineen ja imettävän nartun luonnollinen ruokinta

Alla kaverini ottama infrapunakuva Neslasta äitinä.

Nesla_infra

Ruokin ensimmäiset 4-5 tiineysviikkoa kuten tavallisesti. Jos koira syö muutenkin monipuolisesti ja laadukkaasti, alussa voi pitää saman ruokavalion. Poikkeus tavalliseen oli se, että annoin foolihappoa joka päivä. Sitten 5. – 6. viikolla aloin antaa enemmän ruokaa. Nesla söi 8. tiineysviikolla kaksinkertaisen määrän mitä normaalisti. Poikkeus tavalliseen oli se, että annoin enemmän viljoja, muun muassa seipuuroa ja Voima-Mix:iä. Ystävältäni, joka on kasvattanut pentueen laumanvartijoita, sain vinkin, että enemmän proteiinia kannattaa antaa vasta noin 3 viikkoa ennen syntymää, jotta pennuista ei tulisi liian isoja. Viimeisellä tiineysviikolla koira alkoi itse rajoittaa syömistään. Kokonaisruokamäärä oli se mikä ennen tiineyttä ja söi sen määrän osissa. Jos laitoin kuppiin 500g ruokaa, söi sen pitkin päivää, noin neljässä erässä. Jos tarjosin enemmän, niin jätti ruokaa syömättä.

Heti synnytyksen jälkeen en antanut vuorokauteen muuta kuin lihalientä. Narttu tarvitsee paljon nestettä maidonerityksen lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi, joten siksi mielestäni on hyvä antaa heti synnytyksen jälkeen lihalientä. Annoin ensimmäiseen satsiin lihalientä hunajaa, ja toiseen annokseen homeocalcia ja kamomillateetä. Hunaja tehostaa elimistön kalsiumin saantia ja on hyväksi ruuansulatukselle. Luomukamomillatee lisää maidoneritystä ja rauhoittaa vatsaa. Lihalientä annoin vielä seuraavina päivinäkin. Seuraavana päivänä aloin antaa ruokaa varovasti. Jotkut koirista saavat ripulin, jos on saanut syödä kaikki jälkeiset ja sitten tarjotaan vielä ruokaa. Ja jos narttu saa ripulin, maidontulo voi loppua. Lisäksi 400-grammainen pentu juo vain 60g maitoa, joten senkin takia mielestäni ensimmäisen vuorokauden aikaan tärkeämpää on maidontulon varmistaminen (jatkossakin) kuin se, että heti synnytyksen jälkeen annetaan paljon valkuaista nartulle (siis jos narttu on syönyt kaikki jälkeiset). Istukkahan sisältää paljon proteiineja (hormonien jne. lisäksi), ja yksi tarkoitus niiden syönnillä on ollut se, että nartun ei tarvitse heti synnytyksen jälkeen lähteä hankkimaan ruokaa.

Imetysaikana nostin ruuan määrää viikkojen mukaan. Energiantarpeen lisäys toisen imetysviikon lopulla on noin 50%. Normaaliin ruokintaan erona, määrän lisäksi, on että koira saa joka päivä joko kananmunankuorijauhetta ja / tai homeocalcia, jotain öljyä (Nutrolin / lohiöljy ja kookosöljyä muutaman kerran viikossa) ja enemmän kananmunia. Eli saa A-, ja D- ja kalsiumia enemmän kuin normaalisti, mutta mahdollisimman luontaisista lähteistä. Luonnollista, bio-orgaanista D3-vitamiinia, voi myös antaa silloin tällöin imetyksen aikana. Lisäksi annoin joka päivä ripauksen nokkosta, normaalisti taas noin 3 kertaa viikossa. Pentujen ruokinnan toteutin jokseenkin tämän mukaan. Erona artikkeliin liha-kermaviili vaiheen jälkeen käytin ruokinnassa paljon Murren Alkuvoima-aterioista Kanafasaania ja Juniori +Plus, Multi-Mixiä, Lihakasvis-mix, Sikakasvis-mix ja Voima-mix.