Tunnistusjälkikurssi (ID-jälki)

Aloitimme Neslan kanssa viime viikonloppuna Taikamon koirakoulun tunnistusjälkikurssin. Neslalle hajuerottelu ja erottelutekniikka ovat jo tuttua huttua, mutta tunnistusjälki on aluevaltauksena molemmille uusi. Neslan kanssa ei ole treenattu mitään erottelujuttuja yli vuoteen, joten selkeästi ohjaaja tarvitsee jonkun ryhmäpaineen treenatakseen… Lisäksi ryhmässä treenaminen on kivaa, koska samalla oppii seuraamalla muita koirakoita. 🙂

Tunnistusjälki_purkit

Alussa oli yksi purkki, johon laitoimme sideharson vieraan ihmisen hajulla. Tässä vaiheessa teimme kolme viiden toiston sarjaa, jossa koira opetettiin ottamaan purkista haju, ja tästä palkattiin. Tuo oli jo Neslalle tuttua, joten seuraavaksi siirryimme purkkiradalle. Koiralle annettiin purkista lähtöhajua. Muutaman kerran palkattiin jo lähtöhajun ottamisesta, mutta sitten tehtiin jo niin, että lähtöhaju annettiin ja palkka saadaan vasta purkkiradalta. Eli lähetettiin / kutsuttiin koira purkkiradalle, jossa oli yksi purkki ja purkissa tämä sama vieraan ihmisen haju. Koiran tuli ensin ottaa kädessä olevasta purkista haju ja sitten haistaa purkkiradalta samaa purkkia kuin lähtöhajussa, ja tästä palkka.

Emme ottaneet mukaan vielä ilmaisua, mutta aion jatkaa kotona treenaamista siten, että otan mukaan alusta alkaen – kuten hajukoirakoulutuksessa – ilmaisun. Ilmaisuksi olen valinnut istumisen. Myöhemmin ilmaisua tarvitaan kuitenkin esineillä, joten mielestäni ottamalla jo nyt mukaan ilmaisun saadaan aikaiseksi, takaperin ketjuttamalla, paljon arvoa loppukäyttäytymiselle.