Neslalle ohitukset on pentuna opetettu luopumisen avulla, Isa Välimäen pentukurssin ohjeiden mukaan.
Ensin laitoin makupalan nyrkkiin ja tarjosin sen koiran ulottuville. Odotin, kunnes se vilkaisi poispäin kohteesta. Annoin samaan aikaan merkkiäänen (“Jes!”) ja makupalan suoraan suuhun siihen suuntaan, mihin koira käänsi päätänsä. Tein tätä harjoitusta joka päivä, 3 x 10 toiston sarjana, kotona ilman suurempia häiriötekijöitä.
Kun Nesla toisti katseen kääntämistä heti edellisen makupalan saatuaan, lisäsin vaikeusastetta tarjoamalla makupalaa avokämmeneltä. Mikäli koira yritti kohti makupalaa, suljin rauhallisesti käden nyrkkiin ja odotin jälleen luopumista. Harjoittelin vaihetta niin kauan, kunnes koira osasi luopua myös avokämmenellä olevasta makupalasta.
Tähän vaiheeseen päästyäni aloin harjoitella luopumista myös ulkona, mutta aluksi rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ollut lähistöllä kovasti kiinnostavia asioita (esim. muita koiria, paljon hajuja jne.)
Sitten lenkillä jos koira kiinnostui jostakin kohteesta, otin hyötykäyttöön tämän luopumistreenin. Kuljin aluksi riittävän etäällä kiinnostavista tai jännittävistä kohteista. Kun koira kiinnittyi katsomaan kohdetta, odotin kunnes se vilkaisi kohteesta poispäin ja vahvistin sitä samaan tapaan kuin tuossa 3 x 10 toiston treenissä. Alussa jouduin sanomaan Neslan nimen, ennen kuin se käänsi pään pois kohteesta. Muutaman toiston jälkeen Nesla alkoi tarjota pään kääntämistä kohteesta pois ilman muistuttamista.
Lopputuloksena saatiin varmat ja sujuvat ohitukset. Koko prosessiin meni noin viikko. Nesla oli silloin noin 5 kk vanha ja ehtinyt haukkua vastaantulevia koiria vain noin viikon verran.
Palkkio -> Jotain, mitä koira voimakkaasti tavoittelee ja on valmis tekemään töitä saadakseen sen. Palkkio vahvistaa käytöstä. Palkkiona voi toimia esimerkiksi asia (ruoka), tapahtuma, käytös, huomio tai muu seikka, joka vahvistaa koiran käytöstä. Koulutusterminologiassa palkkiosta käytetään yleensä sanaa vahviste ja käytöksen palkitsemisesta sanaa vahvistaminen.
Tommy Wirén: Onnistu koirasi koulutuksessa, s. 44.
Useimmille koirille löytyy jokin ruoka, joka toimii niille palkkiona myös silloin, kun ympärillä on häiriötekijöitä. Joillekin koirille mikään ruoka ei tunnu toimivan palkkiona eikä näin ollen vahvista käytöstä. Viimeisenä keinona voi kokeilla antaa maksamakkaraa tuubista. Siitä puristetaan palkaksi nokare aina koiran suuhun. Kangasteipillä voi paikata mahdolliset reiät metallituubista…Jos koira ei arvosta ruokaa palkkiona, kannattaa miettiä syitä siihen
Vahvistetiheys on alhainen
Palkkion pitäisi tulla 12 kertaa minuutissa, jos koulutetaan uutta toimintaa. Kouluttaja voi pilata ruuan toimimisen palkkiona, jos ensin otetaan pitkiä treenisessioita ja palkka tulee vasta pitkän ajan päästä. Ruoka ei ole tavoittelemisen arvoista, koska sen saa sitten joskus.
Koiran ruokkimista, ei kouluttamista
Jos koira unohtaa ihmisen palkan jälkeen voi kyse olla siitä, että koulutustilanne on muuttunut kouluttamisesta pelkäksi ruokkimiseksi.
Syömisestä tulee vihje muusta toiminnasta
Jos koira syö huonosti treeneissä tai ei syö ollenkaan, ohjaaja usein toteaa kyllästyneenä “Ei se vaan syö” ja lopettaa kaiken käytöksen. Tuosta tulee koiralle merkki siitä, että ruokaa tulee, seuraavaksi toiminta loppuu ja sitten ei enää tapahdu mitään.
Koiraa jännittää
Treenisessiot jännittävät koiraa jostain syystä. Selvitä jännityksen syy ja puutu siihen. Apuna voi käyttää Zylkeneä.
Koira on kylläinen
Ruoka ei toimi palkkiona, jos koira saa ruokaa tekemättä sen eteen mitään tai jos sillä ei ole nälkä ennen treenisessiota.
Rankaisun läsnäolon mahdollisuus vähentää palkkion kiinnostavuutta
Jos koira saa tarpeeksi monta kertaa negatiivisen rankaisun (=palkkion mahdollisuus katoaa, kun koira tekee jotain väärin), kiinnostus koko hommaan voi loppua, vaikka herkut koiraa kiinnostavat. Esimerkiksi erottelukepistä laitetaan piiloon se pää, jota tökkäämällä koira saa herkun. Se pää tulee esiin, kun koira lopettaa tökkimästä väärää päätä. Yleensä negatiivinen rankaisu toimii halutulla tavalla, mutta joskus se voi muuttua positiiviseksi rankaisuksi koiralle, vaikka sitä ei tarkoitettukaan. Toisin sanoen herkut eivät kelpaa sen takia, koska vaihtoehtona saattaa olla rankaisu.
Hyvän palkkion löytäminen voi joskus olla hankalaa, mutta seuraavalla menetelmällä pystyy kouluttamaan nirsonkin koiran palkkautumaan ruualla.
Listaa 10 ruokaa, joita koira on syönyt ja laita ne paremmuusjärjestykseen. Esimerkiksi: 1. Keitetty sydän 2. Keitetty kieli 3. Maksakarkit 4. Kalapullat jne.
Ota ruokakuppi, jonne laitat listan toiseksi parhaan herkun (2. Keitetty kieli), ja toiseen kuppiin listan parasta herkkua (1. Keitetty sydän). Ota koira treenaamaan kuppien viereen ja teetä sillä joku helppo käytös. Palkaksi anna palanen toiseksi parasta ruokaa (2. keitetty kieli) ja jos koira syö sen, anna nopeasti toiseksi palkaksi listan parasta herkkua (1. Keitetty sydän).
Jatka listaa pikkuhiljaa alaspäin eri treenisessioissa ja parita aina parhaan herkun kanssa (listan numero 1.) sitä huonompi. Yhdessä treenisessiossa ei kannata parittaa kuin yksi tai kaksi huonompaa herkkua. Eli lopulta pareina ovat listalta numero 1 ja numero 10.
Näin koiran voi opettaa syömään mitä vain ja se palkkautuu treenitilanteessa Top 10 herkuista hyvin vähintään väliltä 1-6. 🙂 Parhaan herkun voi yhdistää myös leikkiin. Eli leiki ensin koiran kanssa ja anna palkaksi maistuvin herkku, leiki lisää ja antaa kakkosnamia ja siitä palkaksi parasta ja sitten taas leikkimistä.
Viedään hevosen hajuinen pyyhe/ratsastushousut pennun oleskelutilaan.
Tallialueella katsotaan kauempaa hevosten menemistä tallista kentälle.
Tutkitaan tyhjä talli.
Mennään talliin katsomaan kauempaa kun hevosia valmistellaan ja katsotaan kun ne menee ulos.
Mennään katsomaan kentälle hevosia ja porukalla takaisin talliin.
Ohituksia tallissa ja ystävällisten hevosten tervehtimistä.
Ystävällisten hevosten kanssa voi olla vapaana.
Nouse itse hevosen selkään ja koira on vapaana.
Vihdoin maastoon ja koira tulee mukana.
Vaiheittain eteneminen voi tuntua tylsältä, mutta pikkupennun kanssa vaiheet pystyy tekemään nopeasti. (Vrt. aikuisen koiran totuttaminen hevosiin.) Ja kun asiat tehdään vaiheittain, on vaikea epäonnistua! Jos pennulle näytetään uusia asioita, mutta ei huolehdita siitä, että pennulle jää onnistumisen tunne, silloin voidaan pahimmillaan luoda enemmän ongelmia kuin estää niitä. Toisin sanoen sosiaalistaminen tarkoittaa sitä, että pennulle näytetään uusia asioita ja se “voittaa haasteen”. Siedättämisessä edetään pennun tahdissa vaikeuttaen tilannetta vain sen verran, että pentu saa onnistuneita ja myönteisiä kokemuksia lajitovereista ja maailmasta. 🙂
Sekoita jauheliha ja kananmuna keskenään. Leivo peukalonpään kokoisia lihapullia ja paista uunissa 175-200 ºC:ssa, noin 30 minuuttia. Kun lihapullat ovat paistuneet, sammuta uuni ja jätä lihapullat jäähtymään sinne.
Maksakarkit 1
500 g naudanmaksaa
Naudanmaksa leikataan terävällä veitsellä ohuiksi ja pieniksi palasiksi. Halutessaan maksan voi keittää valkosipulilla maustetussa vedessä ennen pilkkomista ja kuivaamista. Palat kutistuvat vähän alle puoleen alkuperäispainostaan eli puolesta kilosta maksaa saa noin 200 g maksakarkkeja. Maksa asetellaan väljästi leivinpaperin päälle ritilälle tai uunipellille. Sopiva uunin lämpötila on noin 50-90 ºC uunista riippuen, ja luukku pidetään raollaan asettamalla esimerkiksi puinen paistinlasta väliin. Muutaman tunnin kuluttua uunin voi laittaa pois päältä ja jättää palaset jälkilämmölle. Maksakarkit ovat valmiita kun ne ovat pinnalta täysin kuivia. Ne voi jättää hiukan joustaviksi – jolloin ne säilyvät paperipussissa ja kuivassa paikassa noin viikon – tai ne voi kuivata erittäin kuiviksi ja rapeiksi, jolloin ne säilyvät kuukausia. Joustavat eli vähän kosteaksi jääneet palaset voi myös pakastaa.
Maksakarkit 2
1 kg jauhettua broilerinmaksaa
Levitä jauhettu maksa uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna paistua 200 ºC:ssa kunnes maksa on kiinteytynyt. Ota pelti ulos ja leikkaa jähmettynyt maksa kuutioiksi. Alenna uunin lämpötilaa ja anna paistua uunin luukku raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Kääntele välillä kuutioita paistinlastalla. Kun maksanpalat ovat tarpeeksi rapeita, ota pelti uunista ja anna jäähtyä.
Sydännamit
Naudansydän
1-4 valkosipulinkynttä
Sydän leikataan 2-4 osaan ja laitetaan kiehumaan väljään veteen, jonka voi halutessaan maustaa valkosipulinkynsillä. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia. Kun liha on kypsää, sen annetaan jäähtyä. Sydämen sisältämä rasva kovettuu jäähtyessään, siispä palaset kannattaa nostaa jäähtymään ilmavasti. Tämän jälkeen sydämen voi viipaloida halutun kokoisiksi nameiksi. Herkut voi pakastaa pieniin rasioihin tai pusseihin. Jäähtynyttä keitinvettä voi myös antaa koiralle. Jos pakastaminen ei ole mahdollista, keitetyn sydämen voi viipaloida ohuiksi siivuiksi ja kuivattaa leivinpaperin päällä uunissa, kuten maksakarkit. Uunin luukkua kannattaa pitää välillä raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan.
Kielikuutiot
Naudankieli
Huuhtele kieli ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 2 tuntia. Naudankieli kypsyy noin 2-3 tunnissa, possunkieli nopeammin. Kielen kypsymiseen vaikuttaa lähinnä sen koko. Keittämisen jälkeen poista veitsen avulla kielen päällä oleva paksuhko nahka ennen kuin se pääsee jäähtymään. Jos nahka ei irtoa, jatka keittämistä. Tämän jälkeen nosta kieli jäähtymään tai jätä jäähtymään omaan keitinliemeensä. Kuutioi.