Kananmunia

Vapaat kanat ja luomumunat

Jos kanat ovat saaneet ulkoilla auringossa tai ne ovat saanet UVB-lamppujen valoa, niiden keltuaisesta saa D- ja A-vitamiinia. Koirien D-vitamiinin tarve tulee turvata eläinrasvoja, sisäelimiä, kalaa ja kananmunia sisältävällä ruualla. Itse annoin Neslalle pentuna kuureittain myös TerniCOL Colostrum jauhetta, joka sisältää D-vitamiinia. D-vitamiini on myös tärkeä kalsiumin ja fosforin oikean tason säilyttäjä ja näin ollen se myös ylläpitää luuston terveyttä ja vahvuutta.

Itse annan kananmunat raakana ja kuorista jauhan huhmareella kananmunakuorijauhetta, joka on hyvä kalsiumin lähde niinä päivinä, jolloin luita ei ole saatavilla. Yhden kananmunan kuoressa on kalsiumia noin 1800 mg. Kuorista löytyy yli 20 muutakin ainesosaa.

Usein sanotaan, että kananmunan valkuainen pitäisi antaa keitettynä, koska se sisältää entsyymien toimintaa hidastavia aineita, jotka voivat estää proteiinin sulatusta ja biotiinin imeytymisen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kananmuna on kokonaisuus, jossa keltuainen ja valkuainen toimivat yhdessä. Hyvä esimerkki tästä on muun muassa se, että avidiini / biotiini -sidos auttaa sulattamaan myös bikarbonaattia. Lisäksi keltuaisen A-vitamiinia tarvitaan sulattamaan valkuaisen proteiini. Munanvalkuaisesta saa proteiinia ja munankeltuaisesta A-vitamiinin lisäksi rasvahappoa. Munankeltuaisessa on myös koliinia, joka on tärkeä hermoston toiminnalle, ja lesitiiniä, joka taas edistää rasva-ainesosien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa ja imeytymistä. Kananmunissa on myös luteiinia, antioksidanttia, joka on hyväksi silmien terveydelle.

On siis hyvä antaa koiran syödä raaka kananmuna kokonaisena. Koirani syö yhden tai kaksi raakaa luomumunaa viikossa.

Lähteet ja kirjallisuus:

Aajonus Vonderplaniz: Tahdomme elää terveinä. Primal-ruokavalio 2011, 175, 189.

Bee Wilder: How to Make Calcium using Egg Shells