Koirien ohittaminen luopumisen avulla

Neslalle ohitukset on pentuna opetettu luopumisen avulla, Isa Välimäen pentukurssin ohjeiden mukaan.

  1. Ensin laitoin makupalan nyrkkiin ja tarjosin sen koiran ulottuville. Odotin, kunnes se vilkaisi poispäin kohteesta. Annoin samaan aikaan merkkiäänen (“Jes!”) ja makupalan suoraan suuhun siihen suuntaan, mihin koira käänsi päätänsä. Tein tätä harjoitusta joka päivä, 3 x 10 toiston sarjana,  kotona ilman suurempia häiriötekijöitä.
  2. Kun Nesla toisti katseen kääntämistä heti edellisen makupalan saatuaan, lisäsin vaikeusastetta tarjoamalla makupalaa avokämmeneltä. Mikäli koira yritti kohti makupalaa, suljin rauhallisesti käden nyrkkiin ja odotin jälleen luopumista. Harjoittelin vaihetta niin kauan, kunnes koira osasi luopua myös avokämmenellä olevasta makupalasta.
  3. Tähän vaiheeseen päästyäni aloin harjoitella luopumista myös ulkona, mutta aluksi rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ollut lähistöllä kovasti kiinnostavia asioita (esim. muita koiria, paljon hajuja jne.)
  4. Sitten lenkillä jos koira kiinnostui jostakin kohteesta, otin hyötykäyttöön tämän luopumistreenin. Kuljin aluksi riittävän etäällä kiinnostavista tai jännittävistä kohteista. Kun koira kiinnittyi katsomaan kohdetta, odotin kunnes se vilkaisi kohteesta poispäin ja vahvistin sitä samaan tapaan kuin tuossa 3 x 10 toiston treenissä. Alussa jouduin sanomaan Neslan nimen, ennen kuin se käänsi pään pois kohteesta. Muutaman toiston jälkeen Nesla alkoi tarjota pään kääntämistä kohteesta pois ilman muistuttamista.
  5. Lopputuloksena saatiin varmat ja sujuvat ohitukset. Koko prosessiin meni noin viikko. Nesla oli silloin noin 5 kk vanha ja ehtinyt haukkua vastaantulevia koiria vain noin viikon verran.

Muokattu 30.03.2013 blogipostauksesta

Nesla Piikkiön Tuorlassa © Anna Rimppi