Paasto

Jotkut pitävät aikuisille koirille paastopäivän – kerran viikossa tai kerran kuukaudessa – jolloin ne saavat vain vettä. Tätä perustellaan usein sillä, että luonnossakaan paariakoirilla ei ole ravintoa saatavilla joka päivä. Paariakoirien päivittäinen toiminta liittyy pitkälti ravinnonhankintaan, joten voidaan pohtia pitäisivätkö ne vapaaehtoisesti paastopäiviä, mikäli ruokaa olisi päivittäin sopivasti tarjolla.

Jotkut koirat pitävät kuitenkin paastopäiviä luonnostaan ja eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman on todennut, että “yksi paastopäivä viikossa, jolloin koira ei syö mitään, tekee koiralle todella hyvää. Tämä on yleensä koiranomistajille kova pala, mutta koirat tottuvat siihen nopeasti.”

Paastopäivien pitämiseen voi myös vaikuttaa hormonitoiminta. Nartut eivät syö hormonaalisista syistä ja uroksille ei ruoka maistu jos juoksuisia narttuja on lähistöllä. Kesällä lämmin sää voi vaikuttaa siihen, että koira ei halua syödä tai haluaa syödä vasta illalla ilman viilennettyä. Jos koiralla on ongelmia virtsan liikahappamuuden kanssa, paastoamista kannattaa välttää, koska se erittää happamia aineita virtsaan. Paastopäivä silloin tällöin – terveen aikuisen koiran elämässä – tuskin on välttämättä haitaksikaan. En ole pitänyt koirallani juurikaan paastopäiviä, koska luotan siihen, että koirani paastoaa itse tarvittaessa.

Lähteet ja kirjallisuus:

HS 21.3.2017: Joka kolmas koira on liian lihava, ja omistajat sulkevat silmänsä tosiasioilta.

Savon Sanomat 21.3.2017: Yksi paastopäivä viikossa tekee hyvää koirallesi.