Vatsantäytettä vaellukselle

Luonnollinen ruokavalio retkiolosuhteissa vaatii alkuvalmisteluja, ja mukaan kannattaa varata esimerkiksi kuivattua naudanmahaa, maksaa, keuhkoja ja niskajänteitä, kuivattua peuran maksaa, sydäntä ja keuhkoja, kuivattua kalaa, esimerkiksi kuoretta, kuivattuja kanankivipiiroja ja kanankauloja, possunkärsiä ja possunkorvia. Varsinainen ateria voi koostua kuivaliharouheesta, pakastekuivatusta naudanmahasta, kuivatusta kasvissoseesta, kuivatuista kananmunista ja kananmunakuorijauheesta. Jos mahdollista, mukana kannattaa kuljettaa öljyä, jota voi lisätä ruoan joukkoon

Kuivaliharouhetta saa ostettua valmiinakin, mutta niiden laaduissa on paljon eroja. Koska kyse on kuitenkin koiran vaelluspäivän varsinaisesta ateriasta, proteiinin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Se käy parhaiten kun valmistaa itse koiralle kuivalihan.

Juominen on myös tärkeää, joten mukaan kannattaa varata tarpeeksi juotavaa, koska vettä tarvitaan myös kuivalihan ja aterian lisukkeiden turvotusta varten. Tunturialueella vettä löytyy todennäköisesti riittävästi tunturipuroista. Kannattaa jo ennen vaellusta katsoa mitkä kuivatuista koiranherkuista maistuvat koiralle, tai saako se jostain niistä vatsanväänteitä. Ei ole mukavaa vasta vaelluksella huomata, että koira ei syö kuoretta ja saa kuivatusta naudanlihasta ripulin. Jo hyvissä ajoin ennen vaellusta kannattaa myös joku ateria kotona korvata kuivatulla aterialla.

Jauhelihan kuivaaminen

Osta jauhelihaa ja haihduta paistinpannulla pienellä lämmöllä lihaneste pois. Kuivaamisen tarkoitettu jauheliha ei saisi olla kovin rasvaista eikä veristä, joten älä laita paistinpannulle rasvaa. Levitä jauheliha uunivuokaan tai pellille ohueksi kerrokseksi imukykyisen paperin päälle, ja vaihda paperia, kun se ei enää ole imukykyinen. Pidä jauhelihaa ensin 100ºC:ssa 4-5 tuntia. Tämän jälkeen pidä uunissa vielä 50ºC:ssa noin 7 tuntia. Sekoita välillä. Jäähdytä jauheliha ja pussita se. Kuivattu jauheliha on valmiina tummanruskeaa purua.

Broilerin kuivaaminen

Kypsennä liha, esimerkiksi rintafile, keittämällä, minkä jälkeen leikkaa se noin 2 senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Tämän jälkeen revi liha vielä pieniksi tikuiksi. Riipien liha kuivuu paremmin kuin leikaten. Kuivaa uunissa 50-70ºC:ssa, kunnes lihatikut alkavat napsahdella sormien välissä helposti poikki.

Kananmunien kuivaaminen

Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki, niin että ne ovat tasaista seosta. Säästä munankuoret ja jätä ne huoneenlämpöön kuivahtamaan. Jauha kuivuneet kuoret huhmareessa jauhoksi ja pussita. Levitä munaseos uunivuoan pohjalle noin 2-3mm paksuksi kerrokseksi. Kuivaa uunissa, ylä- ja alalämpö päällä, luukku raollaan 50ºC:n lämmössä. Kun munaseos alkaa murtuilla, murra sitä lisää haarukalla. Kuivaa, kunnes seos on kunnolla kuivunut. Tähän voi mennä uunista riippuen noin 14 tuntia. Munaseoksen kuivuttua, anna sen jäähtyä ja hienonna se murskaksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa tai minigrip-pussissa. Kuorineen 60g painavasta munasta tulee noin 13g kuivattua seosta. Tämä on noin 3 ruokalusikallista.

Kasvissoseen kuivaus

Kasvissoseen kuivaus onnistuu samalla tavalla kuin lihojen ja munienkin kuivaus. Levitä kasvissose ohueksi kerrokseksi ritilälle asetetun leivinpaperin päälle. Kuivaa uunissa, ylä- ja alalämpö päällä, luukku raollaan 50ºC:ssa. Kuivuneen levyn voi jauhaa yleiskoneella jauheeksi ja siinä vaiheessa sekaan voi pistää myös kuivattua nokkosta.

Retkellä koiralle voi antaa, mikäli tietää sen vatsan kestävän, jämät omasta aamupuurosta ja perunahiutalemuusista, mutta koira pärjää mainiosti ilman viljojakin. Myös valmiita Murren lihakasvis ja sikakasvis -aterioita voi kuivata. Jotkut ovat käyttäneet reissun ajan kuivapakastettua / ilmakuivattua ruokaa, kuten K9 Natural ja ZiwiPeak tai Naturis ruokamakkaroita, jotka ovat höyrykypsytettyjä.

Lähteet ja kirjallisuus:

Minna Lumirae: Koiran kanssa retkeilemään.