Vesi vanhin voitehista

Ja pennun tulee antaa ulkona syödä multaa, juoda lätäköistä ja popsia jäniksenpapanoita kuin vitamiinipillereitä. Koiramainen käytös takaa tarpeellisen bakteerikannan.

Eläinlääkäri, tutkija Anna Hielm-Björkman

Vesi sammuttaa koiran janon, mutta se myös puhdistaa kehoa, tasaa ruumiinlämpöä, välittää ravintoaineita ja sähköimpulsseja. Koiran elimistöstä kaksi kolmasosaa on vettä, joten pienikin vajaus solujenvälisessä nesteessä vaikuttaa koiran energiatasoon.

Koirat myös juovat vasta aterian jälkeen, koska ne tietävät, että ruoansulatusnesteitä ei kannata “vesittää” ennen ateriaa. Tämä on hyvin huomattavissa silloin kun koira syö luun. Eli ensin syödään ja vasta sitten juodaan.

Koiralla pitää aina olla raikasta vettä saatavilla, mutta koiran kannalta terveellisempää vettä voi löytyä sadevesilätäköistä, puroista ja järvistä kuin hanavedestä. Dokumentissa The Great Mystery tarjottiin koiralle samanlaisista astioista hanavettä ja lähdevettä. Koira valitsi joka kerta lähdeveden. Lähdevesi sisältää koirillekin hyödyllisä mineraaleja – natrium-, kalium- ja magnesiumioneja – jotka saattavat puuttua hanavedestä. Veden rakenne myös muuttuu hanaveden prosessoinnin yhteydessä.

Koirani on juonut ilman ongelmia lätäköistä, puroista, järvistä ja merestä. Yhden ainoan kerran se sai ripulin, juotuaan rapalätäköstä koirapuistossa. Terveen järjen käyttö on siis tässäkin asiassa sallittua eli kaupungeissa kannattaa jonkun verran katsoa mistä koira vettä hörppää eli kierrä kaukaa muun muassa bensiiniset lätäköt.

Vesikuppina suosittelen käyttämään keraamista astiaa. Teräksisissä kupeissa voi olla radioaktivista Koboltti-60, jota käytetään vedenkestävissä metalliseoksissa. Muovikulhot ja koirien muoviset retkipullot ovat käteviä varsinkin matkoilla, mutta hankkisin vain sellaisia, joista ei irtoa kemikaalia nimeltä Bisfenoli A. Tätä kemikaalia ei onneksi käytetä kaikissa muovilaaduissa. Aineen on tutkimuksissa havaittu liukenevan nesteeseen ja eläinkokeissa se on aiheuttanut syöpää. Sillä saattaa olla myös hormonihäiritsijä-ominaisuuksista ja se vähentää siittiöiden määrää spermassa.

Jos koira ei suostu juomaan ollenkaan kodin hanavettä, todennäköisesti veden laatu ja rakenne ei ole silloin kovin terveellistä omistajallekaan. Siinä tapauksessa suosittelisin hankkimaan laatua parantavan vedenpuhdistusjärjestelmän. Hinta-laatusuhteeltaan parhaita ovat Biocera ja PiMag. Jos koira juo aina mieluummin lätäköstä kuin juomakupistaan, se voi olla merkki myös joko mineraalien tai suolistomikrobien eli probioottien puutteesta.

Lähteet ja kirjallisuus:

Marita Kokko: Huolenpitoa hauvalle ja mirrille. Apteekin hyllyltä 1/2012.

Riitta Kempe: Harrastuskoiran lihashuolto: Nesteytys.

DogsNaturally: Hidden Dangers In Your Dog’s Water

Noora Shingler: Lasinen tuttipullo ehkä terveysteko.

Dog Daily Water Requirement

HS 21.3.2017: Joka kolmas koira on liian lihava, ja omistajat sulkevat silmänsä tosiasioilta.