Vihreät vihannekset
Raaka kasvissose vai kypsennetty?
Lihasta ei saa hiilihydraatteja ja kuituja, joten ne on saatava kasviksista. Raakaruokinnan kannattajat antavat koirilleen myös kasvissoseen kypsentämättömänä, koska koirat syövät pienet saaliseläimet kokonaisuudessaan suolistoineen ja luustoineen päivineen. Sanotaan, että koira syö myös suurriistan vatsalaukun sisältöineen. Suurin osa koirista pitää naudan mahasta ja ilmeisesti vatsalaukun suosio johtuu muun muassa siitä, että se sisältää runsaasti ruuansulatusbakteereja ja entsyymejä. Toinen syy antaa (vihreää) kasvissosetta on, että koirat syövät ruohoa. Heinänsyönnin on arveltu sekä ehkäisevän loisten jäämistä elimistöön että auttavan luunpalojen poistumista suolistosta.
Suurriistan vatsalaukun sisältö ei kuitenkaan ole varsinaisesti raakaa vaan ruumiinlämpöiseksi “kuumennettua” ja happokypsennettyä. Esimerkiksi poron ruoansulatuksessa sen nauttima ravinto kulkeutuu ensin pötsiin, missä kasvimateriaaliin käyvät käsiksi bakteerien entsyymit. Tällä tavalla kasvimassa muuttuu sulavammaksi ja samalla hiilihydraateista muodostuu etikka-, propioni- ja voihappoja. Tämän jälkeen massa kulkeutuu verkkomahan ja lehtimahan läpi juoksutusmahaan eli vatsalaukkuun. Siellä taas mahanesteen suolahappo tappaa pieneliöt ja poron omat ruuansulatusentsyymit jatkavat massan hajottamista ennen kuin hajoamistuotteet jatkavat matkaansa ohutsuolen kautta paksusuoleen.
Toinen syy raa’an kasvissoseen antamiseen on ollut se seikka, että kypsentäminen tuhoaa ruoasta vitamiinit ja entsyymit. Vaikka kypsentäminen muuttaa kasvisvalkuaisten muotoa ja kypsennys tuhoaa osan ravinteista, samalla esimerkiksi juuresten kivennäisaineet muuttuvat elimistölle helpommin hyödynnettävään muotoon. Kypsentämien avaa suuria proteiinimolekyylejä, joten ruoansulatuselimistön entsyymit pystyvät tarttumaan niihin helpommin ja näin ollen koko ruuansulatus helpottuu.
Kypsentäminen myös neutraloi monissa kasviksissa luonnostaan olevia haitallisua ainesosia ja muuttaa vaikeasti sulavan kuidun helpommin sulavaksi. Esimerkiksi raa’at perunat eivät sula koiran suolistossa. Kypsentämättömät kuidut saattavat ehkäistä kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, sinkin, magnesiumin ja raudan imeytymistä, koska kuitujen sisältämä fytiinihappo vaikeuttaa imeytymistä. Sen sijaan kuumentaminen vähentää fytiinihapon määrää. Kypsentämättömät kuidut voivat myös ärsyttää koiran paksusuolta.
Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman on todennut, että “Jos koira saa ravinnokseen paljon hiilihydraatteja, se joutuu käyttämään hyväkseen glukoosi- eli sokeriaineenvaihduntaansa, mikä ei ole koiralle luontaista. Siksi kaikki sellainen ruoka, missä on enemmän hiilihydraatteja kuin proteiinia ja rasvaa, ei ole koiralle hyväksi. Se näyttäisi olevan omiaan aiheuttamaan koiran elimistöön matala-asteista tulehdusta.”
Olen päätynyt antamaan kasviksista kaikki käyttämäni vihreät kasvikset – kurkku, salaatit, kesäkurpitsa ja marjat- raakana. En käytä juurikaan juureksia, mutta mitä käytän, höyrytän ja soseutan blenderissä pienessä määrässä höyrytysvettä. Poikkeuksen tekee porkkana, jota olen antanut sekä kypsänä että raakana. Kesäkurpitsaakin olen välillä antanut höyrytettynä. Jotkut antavat kaikki kasvikset raakana, mutta hapattavat niitä Molkosanilla.
Koiran makumieltymykset voivat myös kertoa siitä, mitä kasvissoseeseen voi mahdollisesti laittaa. Koiralle voi tarjota erilaisia vihanneksia palasina ja marjoja, ja seurata sitten mitä se niistä syö ja mitä ei. Esimerkiksi Muska syö mielellään raakana ja ilman minkäänlaisia vatsavaivoja valko- eli keräkaalia, kurkkua, porkkanaa, tuoreita herneitä (myös palot), orapihlajanmarjoja ja vadelmia. Nesla syö raakana mielellään porkkanaa, tuoreita herneitä (myös palot) ja marjoja. Vaihtelen raaka-aineita hieman myös vuodenaikojen mukaan. Talvella olen laittanut välillä kasvissoseen joukkoon porkkanaa ja palsternakkaa. Kesällä annan enemmän vihreitä vihanneksia ja lehtivihanneksia, kuten salaattia, avomaankurkkua, kurkkua, kesäkurpitsaa ja voikukanlehtiä.
Kasvissosetta olen antanut noin 1 rkl jokaista 5 painokiloa kohden eli 20 kg koira syö kasvissosetta noin 4-6 rkl päivässä. Suhteutan määrän kuitenkin aina myös annettavaan lihan määrään. En siis anna ikinä kasvissosetta enemmän kuin lihaa. Käytän ruokinnassa myös lihaseoksia, joissa on 50% lihaa ja 50% vihreää kasvissosetta.
Jotkut soseuttavat koirilleen kasvissoseeseen banaaneja ja muitakin hedelmiä. Suomalaiset koirarodut ja Suomessa asuvat koirat eivät mielestäni tarvitse ruoakseen trooppisia hedelmiä. Koirille, jotka on tuotu Suomeen trooppiselta vyöhykkeeltä, voi todennäköisesti antaa pieniä määriä trooppisia hedelmiä ilman ongelmia. Esimerkiksi köyhissä perheissä lihaa ei liikene koirille ja Lähi-idän salukit ruokitaan kasviksilla, kananmunilla ja luilla.
Oksaalihappoa runsaasti sisältäviä kasviksia en ole antanut suuria määriä. Toisin sanoen oksaalihappoa sisältävät kasvikset voivat olla pieni osa kasvissosetta, mutta sellaista kasvissosetta ei kannata tehdä, joka sisältäisi vain runsaasti oksaalihappoa sisältäviä kasviksia, kuten punajuurta, omenoita, munakoisoa, selleriä, herneitä, papuja, alfa-alfa-ituja, puolukoita, viinimarjoja, karviaisia ja pinaattia. Pinaatista saa vähennettyä oksaalihapon ja nitraattien määrää ryöppäämällä, mutta raparperia en antaisi koskaan edes osana kasvissosetta. Raparperi sisältää niin paljon oksaalihappoa, että se saostaa verestä kalsiumioneja muodostaen oksaalihapon kalsiumsuolaa eli kalsiumoksalaattia, joka taas voi muodostaa virtsakiviä. Kasvisten kypsentäminen neutraloi monissa kasviksissa luonnostaan olevat haitalliset ainesosat, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Esimerkiksi monet viljat sisältävät myrkyllistä proteiinia, lektiiniä, joka hajoaa, kun viljoja liotetaan yön yli ja keitetään.
On kuitenkin joitakin kasviksia, joita ei tule antaa koiralle edes keitettynä. Vihertyneet perunat ja perunan idut sisältävät solaniinia, jota keittäminenkään ei perunoista tuhoa. Solaniini aiheuttaa vatsakipua ja -kouristuksia, oksentelua ja ripulia. Kuitenkin perunan kuoriminen vähentää solaniinia huomattavasti. Perunaa voi antaa siis kuorittuna, höyrytettynä ja soseutettuna – kunhan se ei ole päässyt missään vaiheessa vihertymään. Samasta syystä ei suositella munakoison tai tomaatin antamista. Tomaatti sisältää tomatiinia, joka on perunan solaniinia vastaava glykoalkaloidi. Sipuli sisältää sulfidiyhdisteitä, jotka vahingoittavat koiralla veren punasoluja ja voivat aiheuttaa anemiaa. Avokado sisältää persiinialkaloidia, joka vahingoittaa sydänlihasta ja keuhkoja. Rusinoiden ja viinirypäleiden on todettu aiheuttavan koirille munuaisvaurioita. Macadamia-pähkinät vahingoittavat ruoansulatus- ja hermojärjestelmää. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt, mikä ainesosa rypäleissä ja macadamia-pähkinöissä aiheuttaa ongelmia. Edellä mainituista kasviksista haitallisten määrän rajaa koirille ei ole myöskään määritelty.
Jotkut laittavat kasvissoseen joukkoon herkkusieniä, mutta itse en ole antanut koirille mitään sieniä, enkä antaisi varsinkaan metsäsieniä. Yksi syy on muun muassa se, että koirilla voi olla trehaloosi-intoleranssi. Toisin sanoen sienissä oleva trehaloosisokeri voi aiheuttaa laktoosin tavoin vatsaoireita, jos sokeria pilkkova entsyymi puuttuu suolesta. Toinen syy on se, että sienet ovat vaikeasti sulavia ja sisältävät raskasmetalleja. Kolmantena syynä pidän muita mahdollisia haitallisia aineita. Vaikka joku aine ei olisi haitallinen ihmiselle, se voi olla koiralle. Poikkeuksen tekee pakurikääpä, sienen aiheuttama kasvannainen, jota voi käyttää rohtona. (Huom! Jos pakurikääpää annetaan rohtona, se tapahtuu antamalla sitä teen muodossa! Se ei ole aiheuttanut trehaloosi-intoleranssia, mutta itse pakurikääpä ei ole hyvin sulavaa. Älä anna antibiootteja yhtäaikaa pakurikäävän kanssa.)
Maissin ja soijarouheen syöttämistä en myöskään suosittele. Maissin ja soijan sulavuus on huono, eikä koira pysty hyödyntämään niiden sisältämää kasvivalkuaista ravinnossaan. Ne sisältävät myös ainesosia, jotka saattavat estää kilpirauhasentsyymin toimintaa aiheuttaen kilpirauhasen vajaatoimintaa. Terve aikuinen koira voi syödä omistajan soijarouheen tai maissipuuron jämät ongelmitta, mutta tiineille nartuille ja pennuille en antaisi edes pieniä määriä. Tiineyden aikana normaali kilpirauhashormonipitoisuus on tärkeää muun muassa sikiön aivojen kehittymiselle. Pennuille soijaa ei suositella, koska se sisältää myös kasviestrogeenia, genisteiinia. Runsas määrä soijaa voi siis vaikuttaa koiran elimistön omaan estrogeenitoimintaan.
Lähteet ja kirjallisuus:
Kristina Warenberg, Öje Danell, Eldar Gaare ja Mauri Nieminen: Porolaidunten kasvillisuus 1997, 25.
Dr. Peter Dobias: What fruit can dogs eat?
Dr. Peter Dobias: What veggies are good for dogs?
Emmi Manninen: Maailman salukiväki kokoontui Suomessa. Koiramme 10/2008, 55.
Animal Poison Control Center (ASPCA): Foods That Are Hazardous to Dogs
Mushrooms and Hemangiosarcoma. Dogs Naturally Magazine 10/2012.
Pakurikääpä. Jaakko Halmetoja.
ProZyme. Kasviksista, marjoista ja villiyrteistä valmistettu eläviä maitohappobakteereja sisältävä tuote.
HS 21.3.2017: Joka kolmas koira on liian lihava, ja omistajat sulkevat silmänsä tosiasioilta.