Hajuerotteluprosessia

Viime päivät ollaan käytetty erotteluun eli tyhjä purkki + hajupurkki. Tyhjä purkki haisee koiran nenään erilaiselta kuin se hajupurkki eli siinä mielessä voidaan puhua hajuerottelusta, vaikka häiriöhajua ei vielä olekaan.

Meillä on ollut aika paljon ongelmia erottelun kanssa! Ensimmäinen oli ilmaisu minua kohti. Istuin hajupurkkien edessä herkkujen kanssa, joten koira oli valmis ohittamaan purkin päästäkseen tekemään ilmaisun minua kohti. Myös herkut häiritsivät, joten ensimmäisenä häiriöhajuna voisivatkin olla nuo herkut.

Muutettiin tätä asetelmaa siten, että olen koiran takana. Neslan on siis pakko tehdä ilmaisu minusta poispäin. Tuolla menetelmällä sujui jo paremmin, mutta koira kokeili sitä, että tulee minua kohti tekemään ilmaisua.

Toinen ongelma on tässäkin videolla näkyvä käyttäytymisketju: tyhjän purkin haistelu->ilmaisu->hajupurkin haistelu->ilmaisu->palkka TAI hajupurkinhaistelu->ilmaisu ja koira alkaa kääntymään saman tien tyhjälle purkille tehdäkseen sielläkin ilmaisun. Tuon videon kuvaamista varten tehtiin tuossa harjoituksessa niin, että olin taas purkkien (ja koiran) edessä herkkujen kanssa. Voi olla, että jos olisin ollut Neslan takana, niin olisi sujunut paremmin.

Kolmas ongelma on negatiivisen rankaisun käyttö. Kun Nesla ilmaisee väärän purkin, niin pitäisi ehtiä nopeasti poistaa oikea purkki (kerran saa tehdä väärin), mutta jos koiran kuono ehtii jo kääntyä oikeaa purkkia kohti (kohdistaa toimintaa oikeaa purkkia kohti) ja oikea purkki silloin poistetaan, niin ajoitus on jo pielessä.