Hajukoirakoulutus 3. lähijakso

Valitettavasti en päässyt touko(pouko)flunssan takia mukaan 3. lähijaksolle. 🙁 Harmittaa, mutta nyt yritetään ottaa muut kurssilaiset kiinni eli kotiläksynä on erottelua häiriöhajun kanssa ja etsintää.

Neslan esimmäiseksi häiriöhajuksi otin kanin heinät. Neslalla oli siis 3 purkkia (tyhjä, heinät ja tee = kohdehaju). Lähes kaikilla treenisessiolla kani vei voiton ja saatiin hyvin virheitä aikaiseksi. 😉 Kun otin purkit pois telineestä, niin Neslalle välähti, että teen ilmaisullahan se palkka tulee.

Telineessä purkkeja ei kannata pitää viereisissä koloissa, koska haju leviää purkista sen verran, että sitä on myös vierekkäisen purkin päällä. Toinen seikka johon on kiinnitettävä huomiota on purkkien siirtely siten ettei häiriöpurkki kontaminoidu, ts. ettei kohdehajusta tartu siihen hajua, kun siirtelen purkkeja. Tämä on hyvä tiedostaa, jos koira alkaa merkata väärää purkkia. Kun yksi häiriö alkaa sujua, niin lisään häiriöiden määrää.

Kun erottelu häiriöhajujen kanssa sujuu hyvin (80%:sti), aletaan treenaamaan etsintää hajuilla. Pistetään purkit (aluksi 3kpl) kotiisi selvästi ja helposti samaan muotoon kuin ne olisivat purkkilaudassa, mutta välimatkaa voi olla vähän enemmän. Ja kun tämäkin sujuu, pidennetään taas hiukan välimatkoja ja laitetaan purkkeja jo eri seinustoille. Pikkuhiljaa purkit laitetaan myös näkyvistä pois. Purkkeja tulisi myös vaihdella ettei Nesla totu joihinkin tiettyihin.