Hajukoirakoulutus 4.lähijakso

Nesla kotiutui “työleiriltä”. 😀 Hajukoirakoulutuksen 4. (ja viimeinen) lähijakso on nyt takana.

Lähiviikon aikana harjoittelin keston lisäämistä ilmaisuun (=Nesla seisoo ja nostaa oikeaa etutassua). Ilmaisu oli tähän asti ollut aika lyhyt kestoltaan. Kestoa lähdettiin kasvattamaan siten, että laitoin kohdepurkin (haju) maahan ja kädet selän taakse. Toisessa naksu ja toisessa herkku. Kun Nesla teki ilmaisun – nosti oikeaa etutassua – niin naksautin. Odotin, että nostaa tassun uudelleen ja vasta sitten käsi toi herkun. Seuraavassa vaiheessa sai herkun kun tassu oli ylhäällä, mutta jos tassu ei ollut ylhäällä, niin ei tullut herkkuakaan.

Seuraavaksi kokeilin miten erottelu sujuu labrassa purkkitelineessä. Siinä ei ollut ongelmia, joten seuraava vaihe oli erottelu labrassa siten, että purkit olivat eri seinillä, ilman telinettä. Siinäkään ei ollut ongelmia, joten vietiin purkit ulos purkkilaudassa. Nesla alkoi olla aika väsynyt. Kolme ekaa sessiota meni ihan hyvin, mutta viimeisessä sessiossa “arpoi.” Seuraava sessio meni ulkona ihan hyvin.

Viimeisessä harjoituksessa Nesla teki etsintää labrassa. Labran lattialla oli kaksi samanlaista vilttiä. Ensin purkki oli näkyvillä viltin päällä, mutta seuraavissa sessioissa purkki oli viltin sisällä. Viimeisessä sessiossa pikkukoira oli oikein taitava. Meni haistelemaan peittoa, jonka sisällä haju oli ollut edellisessä sessiossa. Haisteli tosi tarkkaan, mutta ei tehnyt ilmaisua (=valeilmaisu). Nesla meni toisen viltin luokse, haisteli hetken ja ilmaisi siellä hajun. 🙂 Seuraava vaihe on etsiminen ulkona. Myös itsenäistä työskentelyä täytyy treenata eli Neslan täytyy oppia etsimään ja ilmaisemaan, vaikka en seisoisi  kovin lähellä.

Hajukoirailun lisäksi Nesla teki 5,5 km lenkin raidallisen koiran kanssa, kähkäsi ja kävi 2,5 km vetolenkillä pilkullisen ystävän kanssa, oli “tokotreeneissä,” joten nyt on aika väsyneen oloinen.

Nesla ei vielä tiedä sitä, että seuraavana hajuna on kanttarelli ja siihen valitaan myös uusi ilmaisu. 🙂