Koiran virikkeellistäminen
“Jos vaikkapa koira tai hevonen arvostaa syömistä eniten maailmassa, niitä ei tarvitse ruokkia hengiltä. Tunne riittää, eli syömiseen tai ruuan etsimiseen käytetyn ajan lisääminen.” – Jaana Pohjola / Eläinkoulutusblogi
Virikkeellistäminen voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen:
Emotional Enrichment eli tunteita vahvistava virike
Tunteita vahvistava virike voi olla esimerkiksi treeni ohjaajan kanssa, jolloin ruoka tai lelu voi toimia palkkiona, leikkiminen toisen koiran kanssa tai jopa koirahieronta. Virikkeellistämisellä pitäisi aina olla jokin, esimerkiksi käyttäytymistä (haluttuun suuntaan) muuttava tarkoitus. Kaikille koirille jokin virike, vaikkapa toisten koirien kanssa leikkiminen, ei ole yhtenäisesti kivaa. Samoin pelkkä ruoka tai syöminen ei ole virikkeellistämistä.
Environmental Enrichment eli ympäristöllinen virike
Käyttäytymistä vahvistava ympäristöllinen virike voi olla esimerkiksi koiran viemistä uusiin paikkoihin, tai lisäämällä sen ympäristöön jotain uutta ja kiinnostavaa. Koiralle voi antaa esimerkiksi sekä uuteen että tuttuun ympäristöön ruokaa etsittäväksi. Jos ruuan piilotuksen idea on estää jotain käyttäytymistä, esimerkiksi kiihtyminen, ja koira nimenomaan kiihtyy ruuan etsimisestä, silloin kannattaa keksiä jotain muuta virikettä, jolla on käyttäytymistä haluttuun suuntaan muuttava tarkoitus. Esimerkiksi jotkut koirat kiihtyvät kun niille jättää kongeja yksinolon ajaksi ja toiset rauhoittuvat. Yleisesti ottaen kongejakin pitäisi olla aina useampia, ja niissä ruoka eri tavalla tarjoiltuna, esimerkiksi: yhdessä ruoka lämmitettynä, toisessa sama ruoka jäisenä ja kolmannessa eri ruokaa. Oleellista onkin miettiä miksi virikkeellistämistä tehdään eli lajityypillisen käyttäytymisen, rotutyypillisen käyttäytymisen vai yksilön mieltymysten vuoksi?
Behavioral enrichment eli käyttäytymistä vahvistava virike
Käyttäytymistä vahvistava virike voi olla koulutusta, jokin laite, esimerkiksi lehmien rapsutuslaite, tai harrastus. Neslalla käyttäytymistä (pyörimistä) vahvistavana virikkeenä toimii pitkänukkainen olohuoneen matto, jossa se pyörii kuin nurmikolla. Eläimille voi myös antaa mahdollisuuksia kontrolloida omaa tilaansa, esimerkiksi moni lapinporokoira tykkää katsella ikkunasta ulos työpäivän ajan, joten ikkunan eteen voi laittaa tuolin. Samoin moni lapinporokoira tykkää nukkua pöydän alla, sängyn alla tai sohvan takana, joten koiralle voi tarjota mahdollisuuden vetäytyä.
Alla olevalla videolla Nesla pentuna, ja ympäristöllinen virike
Virikkeistäminen parantaa koiran elämänlaatua / Koiranomistajan peruskurssi