Koulutuksen suunnittelu ja kriteerien valinta

Eilen erottelu sujui hyvin, jos purkit olivat vierekkäin. Silloin Nesla haisteli molempia ja valitsi useimmiten oikean, mutta jos niiden välissä oli tyhjää, niin valitsi jo telineelle tullessa jomman kumman. Useimmiten meni siltikin oikein, mutta väärän ilmaisun jälkeen (kun käytin negatiivista rankaisua eli poistin kohdepurkin) ei ollut enää kauhean innokas lähtemään oikealle purkille ja nosti tassuakin (=ilmaisu) laiskasti.

Mielestäni negatiivisen rankaisun käyttö on äärimmäisen vaikeaa, jos purkit eivät ole käsissä ja silloinkin sen käyttö voi hämmentää koiraa. (Vrt. kanakurssilla avustaja poisti ja palautti oikean värin ja ohjaaja keskittyi palkkaamiseen.) , joten tänään päätin kokeilla jotain muuta. Laitoin telineeseen useamman tyhjän purkin ja telineen päähän kohdehajun. Ajatus tässä oli se, että kun purkkeja on enemmän kuin kaksi, niin Nesla ei voi arpoa. Väärän ilmaisun kohdalla käyttäisin negatiivisen rankaisun sijasta sammuttamista = minä en tee mitään jos Nesla ilmaisee väärän purkin.

Nesla nuuski hienosti kaikki purkit läpi ja ilmaisi hienosti telineen päässä olevan kohdehajun. Laitoin telineen joka kerta eri asentoon (pystyyn, vaakaan, vinottain jne.) ja hyvin meni. Kolmannella kerralla vaihdoin hajun telineen päästä tyhjien purkkien keskelle. Nesla teki ilmaisun telineen toisessa päässä tyhjällä purkilla. En reagoinut tähän ja Nesla meni telineen toiseen päähän ja ilmaisi siellä tyhjän. Nesla ehti näiden kahden sarjan (2 x 6) aikana liittää kohdepurkin sijainnin telineen päähän eli tätä harjoitusta ei kannata enää toistaa… Sarjassamme älä tee näin.

Ensi kerralla aion tehdä niin, että annan Neslan haistaa kädestä kohdepurkkia ja ilmaista sen. Nesla jää odottamaan paikalleen (odottaa pienen maton päällä lupaa aloittaa) ja vien purkin telineeseen, jossa on vain yksi tyhjä purkki. En käytä avustajaa palkkaamiseen vaan palkkaan kohdepurkin suunnasta. Avustaja voisi mahdollisesti vaihtaa purkkien paikkaa. En käytä negatiivista rankaisua, jos ilmaisee väärän, ja teen vain kaksi sarjaa, esim. 2 x 6.