Maahanmeno ja paikalla makaaminen

Ilmoitin Neslan mukaan kurssille, jossa treenataan tokon perustaitoja, uudet tokon säännöt mielessä. Kouluttajana toimii Katja Kontu / Tikkujuttu. Emme päässeet mukaan kolmelle ensimmäiselle kerralle, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. 🙂 Tänään teemana oli muun muassa maahanmeno.

Uusien tokon sääntöjen mukaan paikalla makaamisesta nouseminen ja toisen koiran lähestyminen johtaa 3 kk:n kilpailukieltoon! Maahanmenoa tarvitaan alokasluokassa myös liikkeestä maahanmenossa ja kauko-ohjauksessa.

Nesla osaa “maahan” -sanan merkityksen, joten treenasin sen kanssa ensin: “maahan” -> koira tipahtaa -> naks -> palkka maahan jalkojen väliin, eli naksautus ei vapauta koiraa, ja sen jälkeen “vapaa” -> ja herkku lentää. Tässä tuli kuin huomaamatta treenattua maahanmenoa eri suunnista.

Seuraavaksi treenasimme sellaista, että peruutan ja koira kulkee mukana. Sitten jossain vaiheessa kävelyä sanoin “maahan” -> koira tipahtaa -> naks -> palaan palkkaamaan koiran maahan ja kutsun sitten koiran kulkemaan mukana (vapautus) uudelleen. Tässä mokasin muutaman kerran eli lähdin kulkemaan taaksepäin, peruuttaen, mutta en ollut vapauttanut Neslaa. Jos en vapauta koiraa “maahan” -sanan jälkeen, mutta lähden peruuttamaan, kyseessä on maassa pysymisen treenaaminen. Nyt kuitenkin treenasin maahan menoa, ja koiran pitikin lähteä kulkemaan mukaan, mutta kutsuttaessa. Ja jos koira lähtee kulkemaan mukana vapauttamatta / kutsumatta, saa aika varmasti koiran, joka lähtee hipsimään omistajaa kohti paikalla makaamisessa.

Nesla alkoi tarjota maahamenoa ilman käskyä, kulkiessaan mukana minun peruuttaessa. Saimmekin ohjeeksi peruttaa pidempää matkaa, ja jos koira menee maahan, kutsutaan se vaan mukaan ja jatketaan peruuttamista. Aluksi Nesla kulki etupää matalalla, bortsumaisesti, valmiina milloin tahansa menemään maahan ilman käskyä. Aika pian tajusi, että kannattavaa on mennä maahan vain “maahan” -käskystä – ei ennakoiden tai mistään muusta sanasta.

Alla olevissa kuvissa Nesla makaa taukopaikalla matollaan. Treenit alkavat ja loppuvat omalle matolle. Kyseessä ei ole siis tehtävä “maahan”. 🙂

Nesla_taukomatolla
Nesla_tauko