MyDogDNA-tuloksia
Sain vihdoin tulokset Neslan MyDogDNA-geenitestistä.
Turkin väri ja turkin tyyppi
Nesla on geneettisesti pitkäkarvainen – ei yllätä 😀 – eikä se kanna testattua kiharakarvaisuutta eikä kannuskynsiin yhdistettyä geenimuotoa.
Väritykseltään Nesla on B/B musta eli se ei kanna ruskeaa, parkkia. Olin ajatellut, että Nesla voisi hyvin olla B/b, koska Neslan mummo, Tiggal Ruska-Malla, on parkki b/b ja Neslan emä näin ollen B/b. Mutta parkki on tippunut pois matkalla. Rotuunotetun isän takia ajattelin myös, että taustalla voi olla värillisestikin mitä vaan, mutta Nesla ei kanna myöskään keltaista väriä.
Nesla on kolmivärinen eli sillä on ns. tan-merkit, sen lisäksi sillä on valkoista sukissa, rinnassa ja niskassa eli se on musta B/B, tan-merkkinen at/at ja S/S eli vähäisiä määriä valkoista ja ky/ky, villityyppi, joka päästää A-lokuksen kuviot läpi, eli Neslalla näkyy tan-kuviot.
Genominlaajuinen monimuotoisuus
Neslan perimän terveysindeksi on 116. Yli 100 indeksiarvon omaavat koirat ovat käytännössä terveitä testattujen tautien osalta ja perimältään keskimääräistä monimuotoisempia. Vastaavasti pienimmällä indeksiarvolla ovat koirat, joilla on useita vakavia tauteja tai tautikantajuuksia.
Muoks. Neslan CMR3-tulos altis laski terveysindeksin 90. 😬
Monimuotoisuuskuvaaja näyttää koiran perimän monimuotoisuuden suhteessa rotuun, roturyhmään sekä kaikkiin tietokannan koiriin. Lapinporokoirien mediaani (keskiluku) on 37,9% ja Neslan monimuotoisuus on 41,3% eli yli rodun mediaanin.
Muoks. Nesla on perinyt saman geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan (retinopatia), joten monimuotoisuus on nyt 39,6%
Testissä monimuotoisuus lasketaan niiden kohtien perusteella, joissa koira on heterotsygootti, ts. kohdista, joissa se on perinyt erilaisen alleelin sekä emän että isän puolelta.
MyDogDNA-geenitestissä on kohta Perinnölliset eroavaisuudet, jossa muodostetaan kuvaa siten, että jokainen yksilö näkyy pallurana kuvaajassa. Tämän perusteella kuvaajasta voi nähdä, miten samanlaisia tai erilaisia yksilöiden perimät ovat rodun sisällä tai miten lähellä muiden roturyhmien koirat ovat geneettisesti.
Kuvaajaa voi käännellä, joten kuvakaappaukset tästä osiosta voivat olla aika petollisia, koska näin perinnöllisiä eroavaisuuksia saadaan joko liioiteltua tai vähäteltyä riippuen mihin asentoon kuvaajan pyörittelee. Toisin sanoen kuvaajan tiedot ovat kyllä oikein, mutta itse kuvaaja saadaan näyttämään hyvin erilaiselta riippuen siitä miten sitä pyöritellään. Tämä kannattaa aina ottaa huomioon, jos katsoo pelkkiä kuvakaappauksia perinnölliset eroavaisuudet -osiosta.
Rodussa tunnetut sairaudet
Nesla on jo aiemmin testattu terveeksi prcd-PRA:n ja Pomen taudin (GSD II) suhteen. Nesla on nyt myös DM:n (Degenerative myelopathy) suhteen terveeksi testattu, mutta yllättäen CMR3:n (multifokaalinen retinopatia) suhteen “vähintään kantaja”. Tämän suhteen testi vielä uusitaan eli lopullinen tulos ei ole vielä saatavilla.
Muoks. Lopullinen tulos on altis. Tulos tarkoittaa, että Nesla on perinyt CMR3 geenivirheen sekä isältään (Nikke) että emältään (Hattivatin Zelda) eli on altis eli geneettisesti ”sairas”. Kaikki geneettisesti alttiit (sairaat) koirat eivät välttämättä ilmennä oireita, kuten ei ole Neslakaan ilmentänyt. Tämä toki on sairauskohtaista.
Kantajuus ei sinänsä yllätä, mutta olen yllättynyt jos Nesla olisi retinopatian suhteen sairas, koska yhdessäkään silmätarkastuksessa ei ole todettu mitään silmäsairauksia. En myöskään tiedä lähisuvusta yhtään koiraa, joka olisi saanut retinopatia-diagnoosin. Neslan silmät on tarkastettu 27.9.2011 (ELL Tuomas Illukka), 29.4.2014 (ELL Elina Pietilä) ja 1.2.2017 (ELL Elina Illukka). Nesla todennäköisesti menee vielä kerran silmätarkastukseen nyt 10-vuotiaana. Aikaisemmin retinopatia merkattiin Koira.nettiin merkinnällä Muu verkkokalvon sairaus : todettu.
Jalostuksen tavoiteohjelma 2016-209 sanoo näin retinopatiasta:
CMR eli retinopatia eli ”kuplasilmäisyys”
”Lapinporokoirilla on löydetty useita tapauksia kuplamaisia verkkokalvomuutoksia, joiden syytä tai aiheuttajaa ei varmasti tiedetä. Muutosten vakavuus on yksilöllinen: osalla koirista ne eivät näyttäisi vaikuttavan näkökykyyn laisinkaan, joidenkin koirien kohdalla omistajat ovat huomanneet koiran näkökyvyn heikentyneen. Retinopatian tiedetään periytyvän resessiivisesti. Sairaudelle on olemassa geenitesti. Retinopatiaa sairastavaa koiraa voidaan suositella jalostukseen terveeksi geenitestatun koiran kanssa.”