Myöhäinen sosiaalistumisvaihe ja lampaat

Tupasvilla eli Nuka lähtee uuteen kotiinsa vasta yhdeksänviikkoisena, joten olen yrittänyt tarjota sille tänä aikana muutaman kerran mahdollisuuksia tutustua erilaisiin ympäristöihin, vieraisiin ihmisiin ja autoiluun. Pentua ei kannata kuljettaa jatkuvasti autossa tai mukana, koska se tarvitsee lepoa ja voi stressaantua. Viikon aikana pentu on kuitenkin tehnyt välillä muutakin kuin ulkoillut lähiympäristössä sekä vapaana että hihnassa (Jo kolmannella harjoittelukerralla pentu osasi kulkea hihnassa kuin vanha tekijä.) ja nähjännyt emon kanssa. 🙂

Nuka on muun muassa etsinyt herkkuja kannon nokasta.

nuuskintaa

Ja yhtenä päivänä matkustimme autolla RC-lennokkikentälle. Nuka nukkui koko matkan sylissäni eikä edes kuolannut. Siellä oli paljon RC-helikoptereita, muutama moottorilennokki ja paljon vieraita miehiä toppavaatteissa (pipot, aurinkolasit, myös iäkkäämpiä miehiä, joita täällä ei ole juuri vieraillut). Samalla reissulla koirat saivat ulkoilla myös pellolla ja Nuka näki kaukaa hevosen.

 

rcnuka3

Koska pentu on menossa paikkaan, jossa on hevonen ja lampaita, olen halunnut järjestää sille tutustumista sen tyyppiseen ympäristöön, jossa se tulee aikuisenakin elämään. Toinen syy on se, että paimenkoirilla aikuismainen välttäytymiskäyttäytyminen herää usein jo varhain, joten viikkokin on pitkä aika pikkuisen (paimen)koiran elämässä. Tämän vuoksi halusin järjestää pennulle mahdollisuuden tutustua myös lampaisiin – tuleviin paimennettaviin – jo täällä. Tuire Kaimon teoksessa Koirien käyttäytyminen, s. 247, tuotiin esiin myös kiinnostava seikka lokalisaatiosta. Kun 9-12 viikkoiset pennut seurasivat emän työskentelyä huumekoirana, ne oppivat tavanomaista nopeammin samaan tehtävään puolivuotiaina. Kerran paimennusta seuraamalla Nukasta tuskin tulee lammaspaimenta, mutta sen näkemisestä ei ole haittaakaan. Tämä oli kolmas syy miksi halusin lähteä Nukan kanssa katsomaan lampaita ja paimennusta. Yhdeksänviikkoinen pentu ehtisi toki tutustua lampaisiin vasta uudessa kodissakin.

Muskan kanssa kävin aikoinaan pari kertaa kokeilemassa lammaspaimennusta Swedun paimennuskoulussa, joten sen takia valitsin saman järjestäjän tälle tutustumiskierrokselle. Samalla tuli taas harjoiteltua autoilua, tällä kertaa sylin sijasta häkissä. Nuka makasi tai nukkui koko automatkan, eikä ollut huonovointinen. Ensin kävimme tutustumassa lampaisiin lampolassa. Lampaat olivat hyvin kiinnostuneita meistä ja Nuka oli koko ajan rentona sylissäni.

 

Lampola

Seuraavaksi menimme katsomaan paimennusta ja siellä enemmän kiinnostivat muut koirat ja ihmiset. Nuka tutustuikin ystävällisiin vieraisiin koiriin, bordercollieihin ja partacollieen. Nyt on sitten jo yksi kokemus “tukka silmillä” koirastakin, tulevaisuutta ajatellen. 🙂

bortsu_nuka