Onnistu koirasi koulutuksessa
Suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että vanhat koirat ovat helppoja ja pentuaikoja ei kyllä paljon kaipailla. 😀 Olen samaa mieltä, mutta hyvä muistutus on se, että eläimen käytöstä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti ja eläimet tekevät omasta näkökulmastaan järkeviä päätöksiä. Ihmisten tulisi ymmärtää, että koira ei osaa sisäsyntyisesti käyttäytyä ihmisten säännöillä. Se ei edes tiedä mitä säännöt ovat!
Kävimme läpi myös operantin ehdollistamisen periaatteita:
1. ÄRSYKE
- Eläimet reagoivat ärsykkeisiin ja samalle käytökselle voi olla useita vihjeitä. Osa vihjeistä on perittyjä ja osa opittuja. Kaksi erillistä asiaa liittyvät yhdeksi eläimen mielessä.
- Pelko on ominaiskäytös ja se ehdollistuu klassisesti. Se on helppo ottaa ärsykkeillä esiin, mutta pelkoehdollistumaa ei voi kontrolloida. Pelkotila ei saa näkyä harjoituksen aikana eli annetaan pelkäävälle koiralle niin pieni ärsyke, että ei näy reaktiota. Käytetään vastaehdollistamista tai siedätysprosessia.
- Aggressio ei lisäänny ruuan avulla. Kannattaa katsoa Dr. Sophia Yinin video Does Giving Treats Reward Aggression?
2. VAHVISTE
- Vahvisteet ovat koiran toiminnan moottori ja lisäävät toimintaa. Eläin määrittelee vahvisteen eli mikä tahansa mitä eläin tavoittelee. Leikkimistä koiran kanssa voi käyttää vahvisteena, mutta sen tulisi olla kouluttajan hallinnassa. Leikkimisen huono puoli on se, että sen avulla on vaikea saada ärsykekontrollia. Jos tavoittelee ärsykekontrollia, on parempi käyttää vahvisteena ruokaa.
Vahvisteen osa-alueet:
- Ajoitus -> Vahviste tulee antaa täsmälleen halutun käytöksen aikana eli saat mitä vahvistat.
- Vahvistetiheys -> 12 vahvistetta minuutissa eli pidetään korkea vahvistetiheys.
- Kriteeri -> Vahvista vain kriteerit täyttävä käytös ja saman harjoituksen aikana treenaa vain yhtä kriteeriä. Kriteeriä voi muuttaa, vaikeuttaa, kun kaksi perättäistä harjoitusta on onnistunut 80%:sti.
3. SAMMUTTAMINEN
- Sammuttaminen toimii parhaiten kun käytös on tuore ja sillä ei ole pitkää vahvistehistoriaa. Eli sitä on vahvistettu vähemmän kuin korvaavaa käytöstä.
4. RANKAISU
Epämiellyttävää tai vahvisteen estävää asiaa nimitetään rankaisuksi silloin kun ihminen tai toinen eläin soveltaa sitä. ÄLÄ SEKOITA RANKAISUA JA VÄKIVALTAA TOISIINSA! KIVUN JA PELON AIHEUTTAMINEN EI KUULU KOULUTUKSEEN!
- Eläin määrittelee
- Vähentää toimintaa
- Ei opeta oikeaa tapaa toimia
- Ajoitus ja voimakkuus kriittistä
- Voi olla myös sekundäärinen
Ei noviiseille kouluttajille!!!
5. YLEISTÄMINEN
Ominaiskäytökset yleistyvät itsestään (vrt. haukkuminen, pelko), opitut eivät. Tämän takia opittua asiaa toistetaan ympäristössä, joissa aiotaan pyytää käytöstä.
- Pihalla
- Lenkillä
- Kadulla
- Metsässä jne.
POSITIIVINEN EI TARKOITA SALLIVAA
- Positiiviset koulutusmetodit toimivat parhaiten jos rajoitetaan voimakkaasti ympäristön vahvisteita ja ymmärretään niiden vaikutus koiran käyttäytymiseen.
- Joidenkin syy-yhteyksien opettaminen voi vaatia tiukkuutta.
PERUSTAIDOT
Treenaamalla neljää perustaitoa pystytään rakentamaan lukuisia sovellutuksia, vain mielikuvitus on rajana.
- Lähellä pysyminen (Tänne päin suuntautuva toiminta) – Luoksetulo, hihnakäytös, seuraaminen jne.
- Luopuminen (Poispäin suuntautuva toiminta) – Irrottaminen, peruuttaminen, käytöksen keskeyttäminen jne.
- Rauhoittuminen (Ei mihinkään päin) – Istuminen, makaaminen, käsittely, paikalla olo jne.
- Kohdetyöskentely – Siedättäminen, ehdollinen toiminta, erikoiskoulutus jne.
TEE KOULUTTAMISESTA MAHDOLLISIMMAN YKSINKERTAISTA
Jos et tiedä, kysy eläimeltä
J. Allen Boone