Vanhenevan koiran ruokavalio

Koirani ruuansulatus on pikkuhiljaa muuttunut, joten lihaisten luiden ja rustojen osuus ruokinnasta on vuosien saatossa koko ajan vähentynyt. Närästyksen myötä muutin ensin vain ruokintakertojen määrää ja ruokintatapaa. Ruoka pysyi samana ja närästysoireet katosivat tällä tavalla. Silti koirafysioterapeutilla käydessämme vaikutti siltä, että selkälihakset vetävät jumiin vatsaperäisestä / sappiperäisestä syystä. Tämän jälkeen muutin ruokavalion kalkkunapohjaiseksi, lähes luuttomaksi ja yksinkertaistin kasvissoseen, jolloin tämä selkälihasten jumiutuminen loppui ja koira jaksoi tehdä töitäkin entiseen malliin.

Vanhenevan koiran ruokavaliossa on yhtäläisyyksiä sekä nivelrikkoisen että närästyksestä kärsivän koiran ruokavalion kanssa. Esimerkiksi nivelrikkoisille koirille ei suositella punaista lihaa, koska punaisen lihan rasvojen tiedetään aiheuttavan tai ylläpitävän tulehdusta. Närästysvaivaisille punainen liha ei useinkaan sovi, ja se voi aiheuttaa mahalaukun limakalvon paksuuntumista (muitakin syitä tälle samalle vaivalle voi olla, esimerkiksi kryptosporidioosi tai adenokarsinooma), joka ilmenee muun muassa oksenteluna. Oireettomasti vanheneville koirille punainen liha, varsinkin riista, voi sopia, mutta proteiinin tulisi olla hyvin sulavaa. Joillekin yksilöille vaalea liha on vain helpommin sulavaa tai sitten sopivuus johtuu sen erilaisesta rasvakoostumuksesta. Jos koiralla on kuitenkin vanhenemisen myötä myös närästystä ja nivelrikkoa, vaalean lihan sopivuutta punaisen lihan sijaan kannattaa testata.

Koirat ovat tietenkin yksilöllisiä. Esimerkiksi vanhempi, nyt yli 13-vuotias, lapinporokoirani on syönyt koko ikänsä samalla, hyväksi havaitulla tavalla. Sen sijaan kohta 10-vuotiasta lapinporokoiraani aloin ensin ruokkia kaksi kertaa päivässä närästyksen takia ja myöhemmin siirsin sen vielä lähes luuttomattomalle ruokinnalle. Se syö edelleen harvakseltaan poronluita, ruuantähteitä jne. (kaikki menee pienissä määrin ongelmitta edelleen, ja mielestäni koiran tulee ollakin “vähän komposti”), mutta pääasiallinen ruokavalio koostuu luuttomasta kalkkunasta, kananmunista, jäävuorisalaatista tehdystä kasvissoseesta, luontaisista lisistä ja kananmunankuorijauheesta. Yhden kananmunan kuoressa on kalsiumia noin 1800 mg ja kuorista löytyy yli 20 muutakin hyödyllistä ainesosaa. Kun koira jää muualle hoitoon kananmunakuorijauhe korvataan jollain kalsiumvalmisteella.

Syötän koiralleni kalkkunanlihan raakana, joten joudun usein vastaamaan kysymykseen ESBL-riskistä kalkkunanlihassa. EVIRA:n (nykyisin Ruokavirasto) sivujen perusteella kalkkunanlihan ESBL-riski on pienempi kuin broilerissa. Syötän koiralleni vain kotimaisia raakaruokia, joissa käytetään kotimaisista teuraseläimistä peräisin olevia raaka-aineita. Näin ollen ESBL-riski on samaa luokkaa kuin ihmisten elintarvikkeeksi valmistuissa raakalihavalmisteissa, koska raaka-aine on peräisin samoista elintarvikkeeksi teurastetuista eläimistä.

Lemmikkien raakaruokien mikrobiologinen laatu ja antibioottiresistenttien bakteerien esiintyminen. 

Vanhenevan koiran ruokavalio Neslalle räätälöitynä:

  • Ruoka 2-3 kertaa päivässä. Ruoan kokonaismäärää pysyy kuitenkin samana.
  • Raakaa luutonta kalkkunanlihaa (välillä voi antaa luullistakin, jos se sopii) ja kerran viikossa naudan mahaa.
  • Kananmunia (jos ne sopivat).
  • Yksinkertainen kasvissose yhdellä tai kahdella ainesosalla, jos taipumusta närästykseen. Esimerkiksi monet valmiit kasvissoseet sisältävät kurkkua ja parsakaalia, jotka eivät sovi närästysvaivaisille tai sappivaivaisille koirille.
  • Korvaa luut kananmunankuorijauheella / kalsiumvalmisteella (käyttämäni valmiste sisältää myös sinkkiä ja B-vitamiineja).
  • Nutrolin® seniori ravintoöljy, jota suositellaan yli 8-vuotiaille koirille, ja jos koiralla on nivelrikkoa, niin Nutrolin® Nivel moniteho. Olen antanut vuorotellen Nutrolin® seniori ravintoöljyä ja Nutrolin® iho + turkki -öljyä. Öljyt eivät välttämättä sovi jos on paha närästys tai haimaongelmia.
  • Olen käyttänyt edelleen lähinnä ns. luontaisia lisiä, kuten nokkosta, ravintohiivaa ja probioottivalmisteita kuureittain. Merilevä voi aiheuttaa joillekin närästystä ja ravintohiiva ei sovi puriinivaivaisille.