Kiitospalat

Treenipullat

  • 500 g jauhelihaa
  • 1-2 kananmunaa

Sekoita jauheliha ja kananmuna keskenään. Leivo peukalonpään kokoisia lihapullia ja paista uunissa 175-200 ºC:ssa, noin 30 minuuttia. Kun lihapullat ovat paistuneet, sammuta uuni ja jätä lihapullat jäähtymään sinne.

Maksakarkit 1

  • 500 g naudanmaksaa

Naudanmaksa leikataan terävällä veitsellä ohuiksi ja pieniksi palasiksi. Halutessaan maksan voi keittää valkosipulilla maustetussa vedessä ennen pilkkomista ja kuivaamista. Palat kutistuvat vähän alle puoleen alkuperäispainostaan eli puolesta kilosta maksaa saa noin 200 g maksakarkkeja. Maksa asetellaan väljästi leivinpaperin päälle ritilälle tai uunipellille. Sopiva uunin lämpötila on noin 50-90 ºC uunista riippuen, ja luukku pidetään raollaan asettamalla esimerkiksi puinen paistinlasta väliin. Muutaman tunnin kuluttua uunin voi laittaa pois päältä ja jättää palaset jälkilämmölle. Maksakarkit ovat valmiita kun ne ovat pinnalta täysin kuivia. Ne voi jättää hiukan joustaviksi – jolloin ne säilyvät paperipussissa ja kuivassa paikassa noin viikon – tai ne voi kuivata erittäin kuiviksi ja rapeiksi, jolloin ne säilyvät kuukausia. Joustavat eli vähän kosteaksi jääneet palaset voi myös pakastaa.

Maksakarkit 2

  • 1 kg jauhettua broilerinmaksaa

Levitä jauhettu maksa uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna paistua 200 ºC:ssa kunnes maksa on kiinteytynyt. Ota pelti ulos ja leikkaa jähmettynyt maksa kuutioiksi. Alenna uunin lämpötilaa ja anna paistua uunin luukku raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Kääntele välillä kuutioita paistinlastalla. Kun maksanpalat ovat tarpeeksi rapeita, ota pelti uunista ja anna jäähtyä.

Sydännamit

  • Naudansydän
  • 1-4 valkosipulinkynttä

Sydän leikataan 2-4 osaan ja laitetaan kiehumaan väljään veteen, jonka voi halutessaan maustaa valkosipulinkynsillä. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia. Kun liha on kypsää, sen annetaan jäähtyä. Sydämen sisältämä rasva kovettuu jäähtyessään, siispä palaset kannattaa nostaa jäähtymään ilmavasti. Tämän jälkeen sydämen voi viipaloida halutun kokoisiksi nameiksi. Herkut voi pakastaa pieniin rasioihin tai pusseihin. Jäähtynyttä keitinvettä voi myös antaa koiralle. Jos pakastaminen ei ole mahdollista, keitetyn sydämen voi viipaloida ohuiksi siivuiksi ja kuivattaa leivinpaperin päällä uunissa, kuten maksakarkit. Uunin luukkua kannattaa pitää välillä raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Kielikuutiot

  • Naudankieli

Huuhtele kieli ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 2 tuntia. Naudankieli kypsyy noin 2-3 tunnissa, possunkieli nopeammin. Kielen kypsymiseen vaikuttaa lähinnä sen koko. Keittämisen jälkeen poista veitsen avulla kielen päällä oleva paksuhko nahka ennen kuin se pääsee jäähtymään. Jos nahka ei irtoa, jatka keittämistä. Tämän jälkeen nosta kieli jäähtymään tai jätä jäähtymään omaan keitinliemeensä. Kuutioi.