Nivelrikkoisen koiran ruokavalio

Liikunta

Nivelrustossa ei ole ravintoaineita tuovaa verisuonistoa, joten liikunta on ainoa keino, jolla rusto voi nivelnesteen välittämänä saada tarvitsemiaan ravintoaineita. Lisäksi säännöllinen liikunta ylläpitää lihaksiston kuntoa. Parasta liikuntaa nivelrikkoiselle koiralle olisi, jos se saisi liikkua omaan tahtiinsa vaihtelevassa maastossa, esimerkiksi metsässä. Jos koira metsässä hyppii, liukastelee märällä kalliolla tai lähtee riistan perään, se toki voi aiheuttaa kipua eikä täten ole suositeltavaa. Sen sijaan kaikki päivittäinen tasainen ja rauhallinen liikunta on vain hyväksi.

Ruokinta

Koira ei saa olla ylipainoinen ja nivelrikkoisen ruokavaliosta olisi tärkeää poistaa naudan liha, koska punaisen lihan rasvojen tiedetään aiheuttavan tai ylläpitävän tulehdusta. Sen sijaan kannattaa syöttää muun muassa broilerin koipipaloja. Koipiluiden päässä on rustoa ja niistä saa samoja nivelaineita, joista koiran oma nivelrusto rakentuu. Muitakin rustoja, niveliä ja luuta (erityisesti selkärankaa) kannattaa antaa, esimerkiksi kalkkunaa ja possua, koska todennäköisesti rustojen syöttäminen hidastaa koiran omien rustojen rappeutumista. (Vrt. rauhasterapia.)

On suositeltavaa syöttää myös rasvaista kalaa, esimerkiksi lohta, siikaa tai silakkaa, koska ne sisältävät tulehdusvastaista omega-DHA rasvahappoa ja D3-vitamiinia. Lohiöljyä voisi antaa myös kuureittain. Sisäelimistä antaisin sian henkitorvia, koska ne sisältävät kondrotiinisulfaattia. Se on glukosamiinin ohella nivelen oma luontainen aine. Glukosamiinia saa taas luontaisesti ruston lisäksi ihosta, jänteistä, verisuonista ja sydämen läpistä, joten eri eläinten jänteitä, sisäelimiä ja sydämiä voisi antaa vaihtelevasti. Raa’asta kananmunasta koira saa muun muassa proteiinia ja D-vitamiinia.

Kasvissosetta kannattaa antaa päivittäin, varsinkin jos rustojen ja luiden osuus ruokavaliosta on puolet, mutta hyvä olisi pysytellä vain vihreissä kasviksissa ja marjoissa. Kasvissoseeseen ei saa siis laittaa ns. nightshade-kasviksia, muun muassa perunaa, tomaattia, munakoisoa ja paprikaa, koska niiden sisältämän solaniinin epäillään lisäävän nivelkipua. Nivelrikkoon on olemassa myös kasviperäisiä aineita, kuten kuivattua kurkumaa, inkiväärijauhetta ja ruusunmarjajauhetta, jotka lievittävät nivelkipua. Näitä voi lisätä ruuan joukkoon kuureittain, mutta on myös olemassa valmiita nivelrikkoon tarkoitettuja luontastuotteita, jotka sisältävät ruusunmarjaa (Litozin), inkivääriä (Nokkos-kalkki-inkivääri-vihersimpukka) ja kurkumiinia (Cibusine).

Ravintolisät

Ravintolisistä nivelkudoksen on mahdollista saada nivelnestettä vahvistavia ja rappeutuvaa nivelrustoa korjaavia ravinto- ja rakennusaineita.

  • MSM (metyylisulfonyylimetaani). Orgaanista rikkiä, joka toimii ruston muodostuksessa tarvittavan rikin lähteenä.
  • Vihersimpukka. Sisältää rustoaineksen muodostusta lisääviä ja sen hajoamista vähentäviä glukosamiineja ja omega-rasvahappoja. Lyproflex on viherhuulisimpukkauutetta sisältävä ravintolisävalmiste, joka lievittää tulehdusta.
  • Cosequin. Glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja mangaaniaskorbaattia.
  • Cartivet. Glukosamiinia (äyriäistiiviste) ja kondroitiinisulfaattia (sidekudostiiviste).
  • Arthroflex. glukosamiinihydrokloridia ja kondroitiinisulfaattia.
  • Nutrolin® Nivel moniteho™. 60 purutablettia (glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, MSM, krilli ja C-vitamiini) ja 150 ml kalaöljyä.
  • Serrapeptaasi. Monet eläinlääkärit suosittelevat nivelvaisille koirille. Ystäväni espanjanvesikoiralla oli jalassa tulehdus, mutta serrapeptaasikuuri lopetti ontumisen.

Ravintolisien käytöllä (Nutrolin Nivel moniteho purutabletit ja kalaöljy) todettiin positiivisia vaikutukuksia myös DOGRISK-tutkimuksessa, joka koski ravintolisiä ja nivelrikkoa.

Lähteet ja kirjallisuus:

Psychometric testing of the Helsinki chronic pain index by completion of a questionnaire in Finnish by owners of dogs with chronic signs of pain caused by osteoarthritis. Am J Vet Res. 2009;70(6):727-34.