Rasvat
Rasvat ovat koiralle tehokas energianlähde ja välttämättömät rasvahapot ovat mukana lukemattomissa kehon toiminnoissa. Solut tarvitsevat rasvahappoja muun muassa aineenvaihduntaan ja solukalvojen fosfolipidien rakentamiseen. Ne säätelevät ihon kosteustasapainoa, pitävät yllä suoliston limakalvojen toimintaa, vaikuttavat näkökykyyn, osallistuvat hermoimpulssien välittämiseen, ovat mukana aivojen tiedonvälityksessä, säätelevät sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa, suojaavat maksaa myrkyiltä, vaikuttavat geenien toimintaan, keuhkoihin, munuaisiin ja immuunipuolustukseen.
Rasvahapot jaetaan tyydyttyneisiin ja tyydyttymättömiin. Tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat yleensä huoneen lämmössä kiinteässä muodossa ja niitä saa pääasiassa eläinrasvoista. Tyydyttymättömiä rasvoja ovat esimerkiksi kylmäpuristetut kasviöljyt.
Koiran on saatava ravinnostaan välttämättömiä omega-6 ja omega-3 -rasvahappoja. Oleellista olisi säilyttää tasapaino linolihapon, eli omega-6, ja linoleenihapon, eli omega-3, välillä. Tämä onnistuu parhaiten antamalle koiralle monipuolisesti eri lihalaatuja, erilaisia rasvoja, esimerkiksi lampaan rasvaa ja kananrasvaa ja lohiöljyä. Markkinoilla on myös koirille sopivia kasviöljyseoksia kuten Optima Green ja Nutrolin. Kylmäpuristetut kasviöljyt sisältävät myös E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina. Veterinary Research Communications (Volume 32) -lehdessä julkaistiin artikkeli, jossa oli tutkittu koirien aggressiivisuutta ja todettiin että aggressiivisilla koirilla omega-6 ja omega-3 -pitoisuudet eivät olleet tasapainossa, vaan omega-6 -pitoisuus oli korkeampi.
Koirarodusta riippuen koirien kyky käyttää rasvoja hyväkseen vaihtelee, joten rasvojen ja öljyjen antamisessakaan ei kannata liioitella. Esimerkiksi arktiset vetokoirat pystyvät syömään ongelmitta suuriakin määriä rasvaa. Tähän vaikuttaa rodun lisäksi myös se, että pitkäkestoiset harjoitukset, eli rekikoirien treenaus, edistävät elimistön kykyä käyttää rasvoja energianlähteenä. Normaalille kotikoiralle riittää muutama tee- tai ruokalusikallinen kylmäpuristettua öljyä viikossa. Omille koirilleni annan useimmiten yhden ruokalusikallisen öljyä noin kaksi tai kolme kertaa viikossa. Lohiöljyä olen antanut 1 tl päivässä kuureittain. Optima Green ja Nutrolin -öljyseoksia olen antanut kuureittain, pullon ohjeen mukaisesti. Lisäksi ruokavalioon kuuluu vaihtelevasti tyydyttyneitä rasvoja.
Kilpirauhasen vajaatoiminnasta
Haluaisin tuoda esiin myös yhden suomalaisille tuntemattomamman öljyn, eli kylmäpuristetun neitsytkookosöljyn. Nykyisin rodussa kuin rodussa kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu lisääntyneen ja yhtenä syynä saattaa olla teollinen ruoka, joka sisältää lähes aina muun muassa paljon gluteeniviljoja, kuten vehnää. Gluteeni on todettu ihmisillä tyypilliseksi autoimmuunitulehdustautien aiheuttajaksi. Toisin sanoen kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle koiralle neitsytkookosöljyn lisääminen ruokavalioon voi auttaa, koska kookosöljy parantaa ja tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa. Ruokavaliossa kannattaa pitää rinnalla myös lohiöljy, koska siitä saa rasvahappoja sekä kilpirauhasen tarvitsemaa A-vitamiinia.
Jos koiralla todetaan kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavat veriarvot mutta kilpirauhanen on kuitenkin rakenteeltaan terve, on mahdollista, että kilpirauhanen pystyy toimimaan kunnolla, kun koiran ruokavalio muutetaan luonnolliseksi ja ravintoa täydennetään muun muassa kylmäpuristetulla neitsytkookosöljyllä.
Joskus kilpirauhasarvojen muutokset johtuvat huonolaatuisesta ravinnosta tai ruokavalion epätasapainosta. Kilpirauhashormonien tehtävänä on käyttää proteiineja, joten jos ravinto on huonolaatuista (teollista muonaa), keho tuottaa vähemmän kilpirauhashormoneja suojellakseen elimistöä. Toisaalta kilpirauhasen vajaatoimintaa voi aiheuttaa myös kuristuspanta ja pannassa vetäminen. Kannattaa lukea Dr. Peter Dobiaksen artikkeli One “jerk” can cause a lot of damage.
Vaikka koiralle olisi jo aloitettu tyroksiinin syöttäminen, tai kilpirauhasen vajaatoiminta on todettu johtuvaksi kilpirauhasen osittaisesta surkastumisesta autoimmuunitulehduksen seurauksena, kookosöljy voi saada jäljelle jääneen terveen osan tuottamaan enemmän hormoneitaan. Synteettinen valmiste korvaa vain yhden kilpirauhasen tuottamista hormoneista, tyroksiinin (T4). Kilpirauhanen tuottaa kuitenkin melkein kymmentä eri hormonia. Näin ollen on mahdollista, että kookosöljyn avulla toimiva osa kilpirauhasesta tuottaa muita hormoneja luonnollisella tavalla.
Toinen vaihtoehto kilpirauhasen vajaatoimintaan voisi olla kuivatun sian kilpirauhasen syöminen. Se sisältää useita terveen kilpirauhasen tuottamia hormoneja (T4, T3, T2, T1 ja kalsitoniinia). Eläinlääkäri Shawn Messonnier on todennut kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien koirien hyötyvän rauhasterapiasta. Samalla tavalla kuin haiman vajaatoiminnasta kärsivät koirat hyötyvät haiman syömisestä, kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät hyötyvät kilpirauhasen syömisestä. Rauhaskudoksen makromolekyylit imeytyvät ruoansulatuskanavasta verenkiertoon, missä ne vaikuttavat biologisesti kohdekudokseen.
Korostan kuitenkin, että en kehoita ketään lopettamaan koiransa lääkitystä ja toistaiseksi en ole löytänyt tieteellisiä tutkimuksia kookosöljyn vaikutuksesta koirien kilpirauhasongelmiin.
Lähteet ja kirjallisuus:
Aggressive dogs are characterized by low omega-3 polyunsaturated fatty acid status.
Diana Schwarzbein, Nancy Deville: The Schwarzbein Principle: The Truth about Losing Weight, Being Healthy, and Feeling Younger 1999, 50-51.
Lisätietoa valmisteesta Armour Thyroid -sivustolta.
Shawn Messonnier: Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan koiran luonnonmukainen rauhasterapia. Basenji-lehti 4/2005.
Shawn Messonnier: Glandular Therapy.
Kookosöljyn mahdollisista terveyshyödyistä voi lukea täältä ja teoksesta Mary Enig & Sally Fallon: Syö rasvaa ja laihdu.