Ravintolisät

Koirille on myynnissä monenlaisia lisäravinteita, vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita, joiden tarkoituksena on ehkäistä mahdollisia puutoksia. Suuri osa markkinoilla olevista tuotteista on kuitenkin synteettisiä valmisteita, jotka eivät toimi luontaisten vitamiinien tavoin antioksidentteina kehossa. Yksi syy tähän on se, että luonnossa vitamiinit eivät milloinkaan esiinny yksittäin vaan ne ovat aina vitamiiniyhdisteitä. Esimerkiksi B-vitamiinitekijöitä tunnetaan 22. Kun koira saa vitamiinin luonnollisessa muodossaan, se on optimaalisessa biologisessa muodossa ajatellen elimistöä ja solujen terveyttä.

Paavo O. Airola on kirjoittanut Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta, jossa kahdelle hopeaketturyhmälle annettiin täsmälleen samanlaista ravintoa, mutta toinen ryhmä sai täydennysravinnokseen kaikkia tunnettuja synteettisiä B-vitamiineja. Vertailuryhmä sai B-vitamiinit oluthiivan ja maksan muodossa. Synteettisiä vitamiineja saaneet eläimet eivät kasvaneet kunnolla, niiden turkki oli huono ja niillä esiintyi monenlaisia sairauksia. Luonnollisia vitamiineja saaneet ketut kasvoivat normaalisti, olivat kaunisturkkisia ja terveitä. Jos koiran B-vitamiinin tarve on lisääntynyt, kannattaa suosia luontaisperäisiä B-vitamiineja, jotka valmistetaan käymisprosessin avulla. Niiden valmistukseen ei siis käytetä öljyteollisuuden raaka-aineita.

Myös ihmispuolella on tutkimuksia, joissa on todettu, että synteettiset vitamiinit vaikuttavat elimistössä kuten lääkkeet, ja tunnetustihan lääkkeet rasittavat munuaisia ja maksaa. Englanniksi tästä ilmiöstä käytetään sanontaa “drug reaction.” Luonnollisten vitamiinien vaikutukset elimistössä ovat sen sijaan ravitsemuksellisia, “nutritional reaction.” Kettu ja ihminen eivät ole tietenkään sama asia kuin koira, mutta suurina annoksina synteettiset vitamiinit toimivat koirankin elimistössä kuin lääkkeet. Tästä voi olla hyötyäkin, esimerkiksi menadionia (K-vitamiini) ja askorbiinihappoa (C-vitamiinia) voidaan käyttää akuuteissa myrkytystapauksissa ja näin voidaan jopa pelastaa koiran henki. Jos koira on kuitenkin terve, tulisi käyttää luonnollisia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten ruusunmarjajauhetta, tyrnirouhetta, nokkosta, lohiöljyä, ternimaitojauhetta ja niin edelleen. Nämä kokonaiset ravintoaineet sisältävät muutakin kuin pelkän vitamiinin, muun muassa fytoravinteita, entsyymejä, ravinteiden imeytymistä edistäviä ainesosia jne.

Myös kalsiuminsaannin pystyy turvaamalla luontaisesti. Monissa koirille tarkoitetuissa valmisteissa kalkinlähteenä toimii synteettinen trikalsiumfosfaatti ja dikalsiumfosfaatti. Viimeinen on kylläkin valmistettu luista, mutta se valmistetaan luita kuumentamalla – joskus jopa yli 300 asteeseen – ja tätä ennen luut ovat puhdistettu rasvasta suolahapolla. Parempi vaihtoehto on luujauhe, jota tulee raakojen luiden sahaamisen sivutuotteena.

Erittäin hyvä vaihtoehto, jos kalsiuminsaantia ei pysty turvaamaan luontaisesti, on kalsiumvalmiste, jossa on dolomiittikalkkia, esimerkiksi Osteomak-K. Dolomiitti sisältää kalsiumia sopivassa suhteessa magnesiumiin. Muska söi pentuna jonkun aikaa puuropohjaista – luutonta – kotiruokaa (koska en vielä tiennyt luonnollisesta ruokinnasta), jolloin se sai Osteomax-K -valmistetta kolme kertaa viikossa. Calcia 800 PLUS -valmiste on vastaava tuote. Olen käyttänyt luuttomina päivinä myös kananmunankuoria. Neslalle annoin pentuna kananmunankuorten lisäksi muun muassa Urticalcinia, joka helpottaa kalkin imeytymistä ravinnosta.

Nokkonen

Kuivattu nokkonen on todella hyvä ”luonnollinen lisäravinne,” sillä sitä on helposti saatavilla. Nokkosen kemiallinen koostumus on hyvin tunnettu ja se sisältää muun muassa C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B1-,B2-, B3-, B5- ja B6-vitamiineja, sekä D-, E- ja K1-vitamiineja. Kasvissa on myös lesitiiniä, koliinia, hiilihydraatteja, ja kivennäisaineista rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia, mangaania, kuparia, rikkiä, fluoria, jodia, klooria, natriumia ja magnesiumia. Lisäksi nokkosessa on piihappoa, flavonoideja ja klorofylliä. Kasvin kivennäispitoisuus on suurimmillaan juuri ennen kukintaa ja syksyllä. Nokkosta voi antaa kuureittain tai lisätä koiran ruoan joukkoon hyppysellisen noin kolme kertaa viikossa.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit muun muassa suojaavat ja puhdistavat suolistoa, estävät hiivan kasvua ja pitävät yllä immuunijärjestelmää. Terveelle koiralle ei välttämättä tarvitse syöttää maitohappobakteereja, mutta ne ovat hyödyllisiä ummetukseen, ripuliin, allergioihin, sekä kaikenlaisten sairauksien ja lääkekuurien yhteydessä. Erityisesti antibioottikuurit tuhoavat suoliston hyviä bakteereja. Maitohappokuuri voi olla hyödyllinen myös ennen koiran astutusta, koska suoliston hyvä bakteerikanta tehostaa hormonitoimintaa.

Markkinoilla on paljon erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, joiden välillä bakteerimäärät vaihtelevat suuresti. Kannattaa myös välttää valmisteita, jotka sisältävät maitojauhetta. Bioteekin Biopak ja Biolatten 4-legs ovat jauhemaisia valmisteita, jotka sisältävät runsaasti maitohappobakteereja eivätkä sisällä maitoa.

Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman on todennut, että “Raakaruuan tulee sisältää proteiinia, rasvaa, kuituja, vitamiineja, mineraaleja ja hyviä bakteereita. Anna siis koirallesi lihaa, kalaa, sisäelimiä (ainakin maksaa), mahalaukkua, murskattuja tai kokonaisia raakoja luita ja rustoa sekä eläinrasvaa. Näitä voi ostaa esimerkiksi valmiina pakasteena isoimmista marketeista ja lemmikkitarvikekaupoista. Lisäksi koirasi tarvitsee lihan seassa vihanneksia ja hedelmiä tai marjoja. Jos annat koirallesi paljon villieläinten, kuten poron ja hirven lihaa ja elimiä, vitamiinilisää ei välttämättä tarvita. Muussa tapauksessa tarvitaan lisäravinteita, joita voi ostaa eläintarvikekaupoista tai apteekista.”

Olen käyttänyt lähinnä ns. luontaisia lisiä (nokkonen, merilevä, oluthiivauute, probioottivalmisteet jne) ja muita vitamiinivalmisteita koirat saavat lähinnä kuuriluontoisesti tai tarvittaessa, esim. tiineelle koiralle annan foolihappoa, vanhalle koiralle nivelten kuntoa tukevia valmisteita jne.

Lähteet ja kirjallisuus:

Paavo O. Airola: Voi hyvin : Luonnonlääketieteen käsikirja 1997, 200. Alkuteos How To Get Well 1974.

Sinikka Piippo: Luonnon lääkeyrtit I 2004, 257.

The Benefits of Probiotics for Your Dog. The Whole Dog Journal 3 / 2012.

HS 21.3.2017: Joka kolmas koira on liian lihava, ja omistajat sulkevat silmänsä tosiasioilta