Ruoka palkkiona
Palkkio -> Jotain, mitä koira voimakkaasti tavoittelee ja on valmis tekemään töitä saadakseen sen. Palkkio vahvistaa käytöstä. Palkkiona voi toimia esimerkiksi asia (ruoka), tapahtuma, käytös, huomio tai muu seikka, joka vahvistaa koiran käytöstä. Koulutusterminologiassa palkkiosta käytetään yleensä sanaa vahviste ja käytöksen palkitsemisesta sanaa vahvistaminen.
Tommy Wirén: Onnistu koirasi koulutuksessa, s. 44.
Useimmille koirille löytyy jokin ruoka, joka toimii niille palkkiona myös silloin, kun ympärillä on häiriötekijöitä. Joillekin koirille mikään ruoka ei tunnu toimivan palkkiona eikä näin ollen vahvista käytöstä. Viimeisenä keinona voi kokeilla antaa maksamakkaraa tuubista. Siitä puristetaan palkaksi nokare aina koiran suuhun. Kangasteipillä voi paikata mahdolliset reiät metallituubista…Jos koira ei arvosta ruokaa palkkiona, kannattaa miettiä syitä siihen
Vahvistetiheys on alhainen
Palkkion pitäisi tulla 12 kertaa minuutissa, jos koulutetaan uutta toimintaa. Kouluttaja voi pilata ruuan toimimisen palkkiona, jos ensin otetaan pitkiä treenisessioita ja palkka tulee vasta pitkän ajan päästä. Ruoka ei ole tavoittelemisen arvoista, koska sen saa sitten joskus.
Koiran ruokkimista, ei kouluttamista
Jos koira unohtaa ihmisen palkan jälkeen voi kyse olla siitä, että koulutustilanne on muuttunut kouluttamisesta pelkäksi ruokkimiseksi.
Syömisestä tulee vihje muusta toiminnasta
Jos koira syö huonosti treeneissä tai ei syö ollenkaan, ohjaaja usein toteaa kyllästyneenä “Ei se vaan syö” ja lopettaa kaiken käytöksen. Tuosta tulee koiralle merkki siitä, että ruokaa tulee, seuraavaksi toiminta loppuu ja sitten ei enää tapahdu mitään.
Koiraa jännittää
Treenisessiot jännittävät koiraa jostain syystä. Selvitä jännityksen syy ja puutu siihen. Apuna voi käyttää Zylkeneä.
Koira on kylläinen
Ruoka ei toimi palkkiona, jos koira saa ruokaa tekemättä sen eteen mitään tai jos sillä ei ole nälkä ennen treenisessiota.
Rankaisun läsnäolon mahdollisuus vähentää palkkion kiinnostavuutta
Jos koira saa tarpeeksi monta kertaa negatiivisen rankaisun (=palkkion mahdollisuus katoaa, kun koira tekee jotain väärin), kiinnostus koko hommaan voi loppua, vaikka herkut koiraa kiinnostavat. Esimerkiksi erottelukepistä laitetaan piiloon se pää, jota tökkäämällä koira saa herkun. Se pää tulee esiin, kun koira lopettaa tökkimästä väärää päätä. Yleensä negatiivinen rankaisu toimii halutulla tavalla, mutta joskus se voi muuttua positiiviseksi rankaisuksi koiralle, vaikka sitä ei tarkoitettukaan. Toisin sanoen herkut eivät kelpaa sen takia, koska vaihtoehtona saattaa olla rankaisu.
Hyvän palkkion löytäminen voi joskus olla hankalaa, mutta seuraavalla menetelmällä pystyy kouluttamaan nirsonkin koiran palkkautumaan ruualla.
- Listaa 10 ruokaa, joita koira on syönyt ja laita ne paremmuusjärjestykseen. Esimerkiksi: 1. Keitetty sydän 2. Keitetty kieli 3. Maksakarkit 4. Kalapullat jne.
- Ota ruokakuppi, jonne laitat listan toiseksi parhaan herkun (2. Keitetty kieli), ja toiseen kuppiin listan parasta herkkua (1. Keitetty sydän). Ota koira treenaamaan kuppien viereen ja teetä sillä joku helppo käytös. Palkaksi anna palanen toiseksi parasta ruokaa (2. keitetty kieli) ja jos koira syö sen, anna nopeasti toiseksi palkaksi listan parasta herkkua (1. Keitetty sydän).
- Jatka listaa pikkuhiljaa alaspäin eri treenisessioissa ja parita aina parhaan herkun kanssa (listan numero 1.) sitä huonompi. Yhdessä treenisessiossa ei kannata parittaa kuin yksi tai kaksi huonompaa herkkua. Eli lopulta pareina ovat listalta numero 1 ja numero 10.
Näin koiran voi opettaa syömään mitä vain ja se palkkautuu treenitilanteessa Top 10 herkuista hyvin vähintään väliltä 1-6. 🙂 Parhaan herkun voi yhdistää myös leikkiin. Eli leiki ensin koiran kanssa ja anna palkaksi maistuvin herkku, leiki lisää ja antaa kakkosnamia ja siitä palkaksi parasta ja sitten taas leikkimistä.
Katso aiheeseen liittyen myös Premack’s principle.
Julkaistu blogissa 24.3.2013.