Vuodenaikojen mukainen ruokavalio

Kiinalaisen ravinto-opin Viiden elementin teoria on syntynyt muun muassa luonnon ja sen käyttäytymisen havainnoinnista. Viisi elementtiä ovat Puu, Tuli, Maa, Metalli ja Vesi. Näillä elementeillä on vastaavuudet muun muassa sisäelinten ja makujen kanssa.

Puu: Maksa ja Sappirakko, maku: hapan, vuodenaika: kevät
Tuli: Sydän ja Ohutsuoli, maku: karvas, vuodenaika: kesä
Maa: Perna ja Vatsalaukku, maku: makea, vuodenaika: loppukesä/alkusyksy
Metalli: Keuhkot ja Paksusuoli, maku: kirpeä, vuodenaika myöhäissyksy
Vesi: Munuaiset ja Virtsarakko, maku: suolainen, vuodenaika: talvi.

Edellä mainituilla sisäelimillä, esimerkiksi Maksalla, ei tarkoiteta ainoastaan maksaa elimenä vaan koko Puu-elementtiä vastaavuuksineen, joihin kuuluu monia yhteyksiä. Jokaisella viidellä elementillä on vastaavuutensa makujen lisäksi myös muun muassa aistielimissä, kudoksissa, tunteissa jne.

Koiran luonnollinen ruokavalio voidaan toteuttaa myös siten, että ruokavalio vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että talvella syödään enemmän lämpimiä ruokia ja kesällä taas viileitä ruokia. Ei kannata mennä kuitenkaan liiallisuuksiin, koska vähän viileää vahvistaa, mutta liika viileä vahingoittaa. Toisin sanoen jotta saisimme ravinnon viisi peruselementtiä tasapainoon keskenään, meidän tulisi antaa koiralle niitä edustavia ruoka-aineita säännöllisesti ja ottaa huomioon vuodenkierto. Myös koiran luonne ja sairaudet vaikuttavat ruoka-aineiden valintaan, joten alla mainitut ohjeet ovat vain suuntaa-antavia ja sopivat terveille aikuisille koirille.

Kesä (kesäkuusta elokuun loppuun) / Sydän ja Ohutsuoli

Karvaat ruoka-aineet poistavat kuumuutta, joten kesällä voidaan nauttia vähän karvaita ruoka-aineita, kuten voikukanlehtiä. Sen lisäksi vältetään ylen määrin kuumia ruokia, kuten valkosipulia ja lohta. Vihreät lehtivihannekset ovat usein karvaita ja viilentäviä, joten kesäinen kasvissose voisi sisältää muun muassa lehtisalaattia. Kesällä Sydänaikana ja talvella Munuaisaikaan voidaan antaa kuureittain orapihlajanmarjoja ja voikukanlehtiä.

Loppukesä / alkusyksy (syyskuusta lokakuun alkupuoleen) / Perna ja Vatsalaukku

Pieni määrä makeaa vahvistaa Pernaa, joten alkusyksyllä ruokavalio voi sisältää pieniä määriä juureksia. Perna hyötyy myös lämpimistä ruoka-aineista, kuten palsternakasta, kurpitsasta, ruusunmarjoista, orapihlajanmarjoista, kanasta, kalkkunasta ja jäniksestä.

Myöhäissyksy (lokakuun loppupuoli joulukuun alkuun) / Keuhkot ja Paksusuoli

Vältetään karvaita ruoka-aineita, mutta nautitaan edelleen alkusyksylläkin nautittuja makeita ruokia, kuten tärkkelyspitoisia juureksia. Keuhkoille sopii kirpeä ja lämmin, joten nyt voidaan kasvissoseen joukkoon ottaa mukaan vähän enemmän kirpeyttä, kuten valkosipulia tai lanttua.

Talvi (joulukuun lopusta maaliskuun alkuun) / Munuaiset ja Virtsarakko

Koiralla pitäisi olla tässä vaiheessa vuotta kunnollinen talviturkki pohjavillalla (roduilla, jotka kasvattavat pohjavillan), mikä suojaa ulkoiselta kylmyydeltä. Pohjavillattomilla roduilla olisi huolehdittava erityisesti munuaisten alueen lämpimänä pysymisestä oikeanmallisella manttelilla. Talvella pitäisi välttää kylmiä ruokia ja liikaa makeutta. Kasvissoseen joukkoon voi lisätä kuureittain perunaa, mustikkaa ja (joditonta) merilevää. Suositaan edelleen lämmittäviä ruokia, kuten lammasta, nautaa ja kalkkunaa.

Kevät (maaliskuun lopusta toukokuun loppuun) / Maksa ja Sappirakko

Keväällä ja alkukesästä kasvissoseen tulisi taas olla painottunut vihreisiin lehtivihanneksiin. Maksalle on hyväksi lehtisalaatti ja kurkku, viljoista voi tähän vuodenaikaan antaa erityisesti hirssiä. Jos tähän vuodenaikaan esiintyy ripulia tai silmien rähmimistä, niin happamat ruoka-aineet – omena, hapatetut maitotuotteet, Molkosan, mustikka – voivat auttaa. Liikaa happamia ruokia ei tule kuitenkaan nauttia.

Lähteet ja kirjallisuus:

Helena Hallenberg: Apteekki keittiössä: ruokavalio kiinalaisessa terveydenhoidossa 2004.

Denis Vinokur: Terveyden kiinalainen käsikirja 2009.

Muistiinpanoja Helene Procope-Wahlmanin kurssilta.